Privreda

Bajden: Jedan odsto najbogatijih da plati "pošteni udio"

Bajden: Jedan odsto najbogatijih da plati "pošteni udio"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Bajden: Jedan odsto najbogatijih da plati "pošteni udio"
Tanjug

Predsjednik SAD Džo Bajden pozvao je bogate Amerikance i korporacije da kroz porez plate "pravičan udio" u finansiranju besplatnog višeg obrazovanja i za druge beneficije za siromašnije radnike.

Govoreći na Tajdvoter Komjuniti Koledžu, centru za više obrazovanje u gradu Norfolku u saveznoj državi Virdžiniji, Bajden je rekao da bi proširenje američkog javnog obrazovnog sistema koje je predložio donijelo balans ekonomiji i da bi bilo od koristi Amerikancima sa nižim prihodima, prenosi Rojters.

"SAD bi mogle da obezbijede dvije besplatne godine višeg obrazovanja podizanjem najviše stope poreza na dohodak na nivo na kojem je bio 2001. godine", rekao je Bajden.

On je poručio i da planira da obezbijedi poreske olakšice ljudima iz radničke klase i natjera sve da plate "pošteni udio".

Posjete školama su dio kampanje za promovisanje Bajdenovog plana od 2,3 biliona dolara za obnovu puteva i druge infrastrukture, kao i paketa socijalne potrošnje koji uključuje milijardu dolara za obrazovanje i brigu o djeci za period od 10 godina, te 800 milijardi dolara poreskih kredita namijenjenih porodicama sa srednjim i niskim primanjima.

Finansirana višim porezima za korporacije i bogate Amerikance, dva prijedloga zajedno bi predstavljala najveću inicijativu za domaću potrošnju od šezdesetih godina prošlog vijeka.

"To ćemo finansirati tako što ćemo osigurati da korporativna Amerika i najbogatijih 1 odsto stanovnika plati svoj pošteni udio", rekao je Bajden.

Predsjednik SAD je obećao da će sarađivati i sa demokratskim i sa republikanskim članovima Kongresa na ovom planu, ali mnogi republikanci poručili su da ne podržavaju njegovu inicijativu za povećanje poreza bogatašima, a nisu podržali ni njegov paket pomoći zbog pandemije od 1,9 biliona dolara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije