Privreda

Bajden danas potpisuje zakon o podizanju gornje granice američkog duga

Bajden danas potpisuje zakon o podizanju gornje granice američkog duga
Foto: Tanjug/AP | Bajden danas potpisuje zakon o podizanju gornje granice američkog duga

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će danas potpisati zakon usvojen u Kongresu ove sedmice, a kojim se podiže gornja granica američkog duga.

Senat i Predstavnički dom Kongresa usvojili su zakon kojim se ukida gornja granica vladinog duga od 31,4 biliona dolara i na taj način je u posljednjem trenutku  izbjegnuto neispunjavanje finansijskih obaveza američke vlade već 5. juna.

Bajden je u petak, u obraćanju iz Ovalnog kabineta Bijele kuće, rekao da je usvajanjem tog zakona izbjegnuta ekonomska katastrofa, navodeći da je postizanjem kompromisa sa predsedavajućim Predstavničkog doma, republikancem Kevinom Makartijem, pokazao šta se može učiniti, prenio je Rojters.

"Bez obzira na to koliko naša politika može da bude teška, moramo da vidimo jedni druge ne kao protivnike, već kao sugrađane Amerikance", naveo je Bajden, pozivajući Amerikance da rade zajedno na ostvarivanju napretka.  

Bajden i Makarti postigli su dogovor u posljednjem trenutku kojim se suspenduje ograničenje duga do januara 2025. godine, kao i ograničavanje potrošnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije