Privreda

Pratite nas na Google news

Bakterija uništila voćnjak kruške, šteta 200 hiljada KM

Bakterija uništila voćnjak kruške, šteta 200 hiljada KM
Foto: Ilustracija | Bakterija uništilča voćnjak kruške, šteta 200 hiljada KM
Goran Lajić

PRIJEDOR - Bakterija ervinija u prijedorskom voćnjaku Slavka Vukaljevića, mještanina Saničana, uništila je 1.300 stabala kruške, te prema njegovim riječima, ovo oboljenje se širi na ovom području.

Vukaljević, koji se bavi voćarstvom oko 15 godina, kaže da je prema njegovoj procjeni šteta najmanje 200.000 KM, te će ga i samo čupanje ovih stabala koštati oko 5.000 KM.

"Bolest se pojavila još 2016. godine u fazi cvjetanja i radio sam po preporuci nadležnih, sjekao sam grane i palio ih, ali aktivnosti nisu dale rezultate. Bakterija se javlja kada je temperatura 30 stepeni u fazi cvjetanja", rekao je Vukaljević.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da je to jedna od najtežih bolesti u voćnjancima, ne napada samo krušku, nego i jabuku, te ostalo voće.

On kaže da se zasad nije proširilo i da nema straha.

"Bakterija dolazi iz šume, najviše tamo gdje ima glogića i dunja. Njoj nema lijeka, samo se rezidbom ili krečnjakom može sprečavati. Prenosi se na sve načine, vjetrom, insketima, pticama, mehaničkim putem", rekao je Dojčinović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije