Privreda

"Balkan bez granica znači rast životnog standarda za sve"

"Balkan bez granica znači rast životnog standarda za sve"
Foto: Ilustracija | "Balkan bez granica znači rast životnog standarda za sve"
Tanjug

Nepostojanje granica u protoku kapitala, robe i ljudi, i zajednički regionalni projekti uticaće na poboljšanje životnog standard, ocijenila je danas potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Govoreći o inicijativi "mini-Šengen" ona je na TV Hepi rekla da su cijelom regionu potrebni digitalizacija, zajedničko tržiste rada i protok kapitala.

"Ne razumem one koji bi da se bave politikom, a ne žele zajedničke regionalne projekte. Inicijativa mini-Šengen, ili kako god će se zvati, neophodna je za sve tri zemlje", istakla je ona.

Dodala je da postoje problemi sa depopulacijom, da je sve manje djece i nedovoljno radne snage, što utiče i na političku stabilnost.

"Mislim da bi političari u regionu trebalo da se odgovornije ponašaju. Da budu svesni činjenica, a ne da, kao na primeru Buk-Bijele, odluke donose vođeni ličnim animozitetima", rekla je ona.

Kao dobar primjer navela je predsjednika Vučića, koji je nabavio vakcine ne samo za Srbiju nego za ljude iz regiona.

"Voleli ga ili ne - rezultati postoje i valjda bi trebalo zajedno da rade sa Srbijom, koja napreduje ekonomski brže nego druge zemlje, a ne da pojedini političari iz BiH i Crne Gore ne žele da učestvuju ni u kakvim projektima", poručila je ona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije