Privreda

"Banjalučka pivara nekad i sad": Borac Nektar u pohodu na pobjede

"Banjalučka pivara nekad i sad": Borac Nektar u pohodu na pobjede
Foto: N.N. | "Banjalučka pivara nekad i sad": Borac Nektar u pohodu na pobjede

BANJALUKA - Profesionalna košarka stigla je u Banjaluku sada već daleke 1947. godine, kada je osnovan KK Borac, inače najstariji košarkaški klub u BiH. U svojoj istoriji, dugoj više od 70 godina, bilo je mnogo uspona i padova, ali jedno je sigurno - svaka pobjeda se slavila, a tuga se lakše podnosila uz nektar pivo.

Tokom svoje istorije klub je mijenjao ime i pravni status, a od 2012. godine postoji kao OKK Borac Banjaluka. Za njegovo ime vezuju se brojni sportski uspjesi, te uz RK Borac predstavlja jedan od najznačajnijih sportskih kolektiva grada na Vrbasu.

Davne 1951. proglašen je za najbolju košarkašku organizaciju u BiH, a nakon dvije godine postao je prvi put šampion BiH, te stekao pravo da se bori za ulazak u elitno jugoslovensko društvo. Međutim, kvalifikacije su bile bezuspješne i na svoju prvu utakmicu u ligama Jugoslavije čekao je sve do 1962. godine.

Klub je bio višestruki prvak SR BiH, jugoslovenski prvoligaš i pobjednik prvih kvalifikacija za izlazak klubova BiH na međunarodnu scenu. Teškoće nastaju sa zemljotresom 1969. godine i svoje utakmice klub igra van Banjaluke. Međutim, nije bilo te prirodne nepogode koja bi uništila krajiški duh i ljubav prema košarci, tako da je klub nakon četiri godine ponovo nastavio s radom.

Tokom proteklog rata Borac nije odustajao od igre, oni su na parketu pokazivali snagu, kako u ratu, tako i u miru.

Entuzijazam, sportski duh i želju za uspjehom prepoznala je i "Banjalučka pivara", koja je s Borcem uspostavila saradnju na njegov 45. rođendan.

Misao vodilja svih u klubu i oko njega je glasila "Mi živimo za košarku, a ne od košarke. Zato nam ništa nije teško."

To je moto s kojim je Borac Nektar stigao i do evropske scene.

Stariji Banjalučani sa žalom će se sjetiti prepunih tribina, posebno na evropskim utakmicama i prave košarkaške euforije. Dan kada je savladana Sijena u Kupu Radivoja Koraća ostao je upamćen kao jedna od najdražih Borčevih utakmica i pobjeda, koja se među poznavaocima istorije kluba prepričava i dan-danas.

Atmosfera na tim utakmicama je bila sjajna, moralo se doći nekoliko sati ranije da bi se zauzelo mjesto, a navijači su svoj crveno-plavi tim bodrili uz svoje omiljeno nektar pivo.

Pobjedom nad slovenačkom Krkom 2002. započeli su takmičenje u Jadranskoj ligi kao prvi klub iz BiH. Utakmica je upamćena po punoj dvorani i povicima "Borac, Borac" i "Hoćemo pobjedu".

Ovo je atmosfera koju Uprava kluba priželjkuje i danas potpuno uvjerena da će se uz pomoć vjernih navijača, izuzetnog sportskog duha igrača i prijatelja kluba ponovo naći u društvu najboljih bh. košarke, a ko zna, možda u skorije vrijeme budemo pratili naš Borac i u velikim evropskim takmičenjima.

"Nezavisne novine" će u rubrici "Banjalučka pivara nekad i sad" sljedećeg petka nastaviti priču o simbolu grada na Vrbasu, banjalučkom košarkaškom klubu.

Osvojeni trofeji

U novijoj istoriji, KK Borac je prvu šampionsku titulu osvojio prije 25 godina, da bi cijelu deceniju kasnije zadržao pobjedničko postolje. Bio je i prvi šampion Bosne i Hercegovine u zajedničkom prvenstvu, ali i prvi klub iz Republike Srpske koji je imao priliku da zaigra s nekim od evropskih klubova. Vjerni navijači i danas pamte Kup Rajmonda Saporte, kada su "crveno-plavi" košarkaši poraženi u šesnaestini finala od kiparskog Kervanos Kea. Igrali su i Kupu Radivoja Koraća i bili prvi klub iz BiH koji je zaigrao u Jadranskoj ligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije