Privreda

Banka Srpske u rukama stečajnog upravnika

Banka Srpske u rukama stečajnog upravnika
Banka Srpske u rukama stečajnog upravnika

BANJALUKA - Okružni privredni sud u Banjaluci donio je odluku prema kojoj se u Banci Srpske otvara stečaj, a za stečajnog upravnika imenovao je Mirjanu Golić iz Gradiške.

Kako se navodi na oglasnoj ploči suda, povjerioci imaju rok od 30 dana od dana objave rješenja o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku" da prijave stečajnom upravniku svoja potraživanja u skladu sa Zakonom o stečaju.

Golićeva, s kojom smo danas stupili u kontakt, telefonom nam je poručila kako nema puno šta da kaže dok ne stekne uvid u pravo stanje.

"Preuzela sam rješenje o preuzimanju i prvo ću se upoznati sa dokumentacijom, a s pravim radom krećem sljedeće sedmice. Tačne podatke imaću za mjesec do dva", poručila nam je kratko ona.

Da je stečaj neminovan, potvrđeno je i na ročištu koje je održano prošle sedmice kada je zaključeno da likvidacija ne može donijeti rješenje za ovu banku.

Obaveze banke su skoro duplo veće od vrijednosti njene imovine, tačnije one iznose nešto preko 170 miliona maraka, dok je procijenjena neto imovina banke na oko 90 miliona KM.

Procjena je kako banka ima imovinu iz koje se dobrim dijelom mogu izmiriti troškovi stečaja, a djelimično i povjerioci. Međutim, jasno je da taj iznos nije dovoljan za izmirenje svih obaveza.

Ono što je zanimljivo, a što je zaključeno na posljednjem ročištu je to da su svi uslovi za stečaj Banke Srpske bili ispunjeni još 2014. godine, ali da se tome nije pristupilo.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske je u novembru 2015. godine u banku uvela privremenu upravu, a postupak likvidacije je pokrenula u maju prošle godine. Zahtjev za pokretanje stečaja Agencija je nadležnom sudu podnijela početkom januara.

Banka Srpske nastala je na temeljima Balkan investment banke, koja je bila u vlasništvu litvanske UKIO grupe, a koja je 2013. godine dokapitalizovana sa 30 miliona maraka Republike Srpske.

Nastavila je da posluje pod novim imenom, ali i istim problemima, jer je, kako se ispostavilo, iste godine poslovala sa gubitkom od preko 13 miliona maraka.

Ovo je, da podsjetimo, druga banka u Republici Srpskoj u kojoj je otvoren stečaj pošto je isto to ranije urađeno i u Bobar banci. Ova banka svoju dozvolu za rad je izgubila krajem 2014. godine, a stečajni postupak je otvoren u januaru ove godine.

Naredne sedmice zakazano je ročište na kojem će se raspravljati o kreditima i o prijavljenim potraživanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije