Privreda

Bazna inflacija u Japanu porasla prvi put za 15 mjeseci

Bazna inflacija u Japanu porasla prvi put za 15 mjeseci
Foto: Ilustracija | Bazna inflacija u Japanu porasla prvi put za 15 mjeseci

TOKIO - Bazna inflacija u Japanu, iz koje su izuzete volatilne cijene svježe hrane, u maju je porasla za 0,1 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju današnji vladini podaci, koji se poklapaju sa medijan prognozom tržišnih analitičara.

Ovo je prvi porast osnovnih potrošačkih cijena u trećoj najjačoj ekonomiji svijeta od marta 2020. godine, i u velikoj mjeri je odraz skoka cijena električne energije i benzina nakon prošlogodišnjeg pada izazvanog pandemijom, izjavio je jedan vladin zvaničnik, prenosi CNBC.

Podaci su objavljeni uoči današnje sjednice centralne banke na kojoj će biti razmatrana monetarna politika. Očekuje se da će Banka Japana zadržati kamatne stope na nepromijenjenom nivou i možda produžiti rok svog programa pomoći kompanijama za vrijeme pandemije.

Ukupna potrošnja stanovništva je ostala prigušena, zbog čega su cijene svježe hrane opale u odnosu na isti mjesec 2020, kada su zabilježile snažan rast jer su potrošači pohrlili da se snabdiju životnim namirnicama u uslovima vanredne krizne situacije izazvane kovidom-19.

Opšta inflacija je nastavila da posrće i u maju, jer su mjere ograničenje zbog pandemije i kašnjenje kampanje vakcinacije primorale ljude da se uzdrže od uobičajenih slobodnih aktivnosti i objedovanja van kuće.

Japanska ekonomija je u prvom tromjesečju ove godine zabilježila pad od 3,9 odsto na godišnjem nivou, a procjenjuje se da će u tekućem kvartalu vjerovatno ostvariti skroman rast jer zdravstvena kriza vrši pritisak na potrošnju, dodaje se u informaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije