Privreda

Bečki aerodrom postaje testni aerodrom za mjere protiv korone

Bečki aerodrom postaje testni aerodrom za mjere protiv korone
Foto: Ilustracija | Bečki aerodrom postaje testni aerodrom za mjere protiv korone

SARAJEVO - Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) odabrala je Bečki aerodrom za testni aerodrom kada su u pitanju bezbjednosne mjere povodom kovida-19.

Brojne mjere su na ovom aerodromu već provedene i znanje stečeno praktičnim radom pretočiće se u izradu budućih propisa.

"Avion je najsigurnije prevozno sredstvo na svijetu, sigurnost i zdravlje naših putnika su naš glavni prioritet. Međunarodni standardi za efikasne zaštitne mjere sada su važni za povratak uobičajenoj slobodi putovanja u vazduhoplovstvu i na tome radi Evropska agencija za bezbjednost vazduhoplovstva (EASA). Bečki aerodrom je ovdje aktivno uključen u blisku saradnju sa Saveznim ministarstvom za zaštitu klime, okoline, energije, mobilnosti, inovacija i tehnologije (BMK) i nadležnim austrijskim vlastima. Kao testni aerodrom EASA, naše iskustvo iz trenutnih kovid-19 mjera ugrađeno je u izradu budućih evropskih pravila", kaže Džulijan Jeger, izvršni direktor Bečkog aerodroma.

Bečki aerodrom je potpisao i implementirao Povelju EASA koja sadrži brojne preporuke za mjere zaštite poput maske za sve putnike i zaposlene na cijelom području terminala. Takođe se mora održavati sigurna udaljenost od najmanje jednog metra, podsjetnik su podne oznake, sigurnosni natpisi, kao i najave na terminalu.

Šalteri za prijavu, ukrcavanje i informacije opremljeni su zaštitom od pleksiglasa, a na čitavom području terminala postavljeni su brojni štandovi za dezinfekciju ruku. Broj putnika po autobusu je ograničen kako bi se omogućilo održavanje dovoljne bezbjedne udaljenosti.

Ono što je novo jeste da se kod svih putnika koji stižu na bečki aerodrom vrši mjerenje tjelesne temperature pomoću termičkih kamera. Na putu do mjesta za prtljag putnici prolaze sistem kamera, koji automatski detektira tjelesnu temperaturu. Ako temperatura poraste, poziva se doktor nadležnog tijela koji provodi osobni nadzor i, nakon što dobije informacje o prethodnim putovanjima i ostalim simptomima, pokrene moguće daljnje korake.

Aerodrom u Beču i dalje nudi testiranje na virus korona na licu mjesta čiji je rezultat gotov za dva do tri sata.

Pored toga, nudi i novu uslugu individualne podrške za putnike "Covid Care Premium Services" gdje radnik aerodroma prati putnike od prijave do polaska, organizuje bezbjednost i graničnu kontrolu bez čekanja, a po potrebi pruža i podršku pri organizaciji Covid-19 PCR testa.

Usluga uključuje i paket "Covid Care" sa zaštitnom maskom, rukavicama za jednokratnu upotrebu i dezinficijensom. Uslugu je moguće rezervisati putem web stranice www.viennaairport.com, saopštio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije