Privreda

Berlin će predložiti SAD ukidanje sankcija Sjevernom toku 2

Berlin će predložiti SAD ukidanje sankcija Sjevernom toku 2
Foto: Ilustracija | Berlin će predložiti SAD ukidanje sankcija Sjevernom toku 2

BERLIN - Njemačka vlada namjerava da razgovara sa američkom administracijom o ukidanju sankcija Sjevernom toku 2, navodi se u pisanom odgovoru njemačke vlade na poslaničko pitanje.

"Čim američki Senat potvrdi izabor za sve zvaničnike i oni preuzmu svoje dužnosti, ova tema će postati uklučena u zvanične razgovore", navodi se u tekstu, koji je objavljen na sajtu Bundestaga.

Njemačka vlada je ocijenila sankcije koje su uvedene za projekat Sjeverni tok 2 kao miješanje u "evropski suverenitet", naglašeno je u odgovoru, prenosi Sputnjik.

Međutim, u Bundestagu nisu isključili mogućnost da SAD mogu uvesti sankcije njemačkom fondu koji podržava projekat Sjeverni tok 2 koji je osnovala vlast federalne pokrajine Meklenburg Zapadna Pomeranija.

Projekat Sjeverni tok 2 podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje i koji će se prostirati od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke.

U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije, ali protiv izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usljed čega je švajcarska kompanija "Olsiz" bila primorana da zaustavi radove na polaganju cijevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije