Privreda

Berlin traži dokaze da Sjeverni tok 2 ispunjava njihove zahtjev

Berlin traži dokaze da Sjeverni tok 2 ispunjava njihove zahtjev
Foto: Gala Amarando/Pixabay | Berlin traži dokaze da Sjeverni tok 2 ispunjava njihove zahtjev
Tanjug

Njemački energetski regulator saopštio je danas da očekuje od švajcarske kompanije Sjeverni tok 2 da pruži uvjeravanja da istoimeni gasovod ispunjava zahtjeve tog tijela za sertifikaciju, tako što će dostaviti ažurirane informacije o toj infrastrukturi.

"U komunikaciji smo s kompanijom Sjeverni tok 2 i očekujemo da će biti dostavljeni neophodni dokazi. U Bundesnecagenturi pažljivo provjeravamo usklađenost s regulatornim zahtjevima", navodi se u saopštenju regulatora, prenosi Rojters.

Njemačka energetska agencija je takođe navela da razmatra zahtjev ukrajinske gasne kompanije Naftogaz i gasne kompanije GTSOU za učešće u procesu sertifikacije Sjevernog toka 2.

Sa druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin je najavio da će druga cijev gasovoda biti napunjena gasom do sredine ili kraja decembra i poručio da je Rusija spremna da počne da snabdijeva Evropu gasom preko Sjevernog toka 2 čim dobije odgovarajuću dozvolu njemačkog regulatora.

"Prva cijev Sjevernog toka 2 već je napunjena gasom. Ako sutra njemački regulator da dozvolu za snabdijevanje, odmah narednog dana će krenuti isporuke, 17,5 milijardi kubnih metara", rekao je Putin u obraćanju u debatnom klubu Valdaj, prenosi Raša tudej.

Podsjetio je da će ovim gasovodom biti isporučivano ukupno 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

"S obzirom na to da će nestašica gasa na evropskom tržištu, prema našim proračunima, iznositi 70 milijardi kubnih metara, 55 milijardi kubnih metara je dobar obim", rekao je on.

Ruski predsjednik je takođe napomenuo da su američke i bliskoistočne kompanije smanjile isporuke gasa Evropi 2021. godine, dok je ruski Gasprom povećao isporuke zemljama van Zajednice nezavisnih država za 8,7 posto, odnosno za 11 milijardi kubnih metara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije