Privreda

Pratite nas na Google news

Bern prijeti Briselu protivmjerama

Bern prijeti Briselu protivmjerama
Foto: Pixabay | Bern prijeti Briselu protivmjerama
Srna

CIRIH - Švajcarske vlasti danas su izrazile spremnost da berzama u EU zabrane trgovinu njihovim akcijama, čime je intenziviran spor oko potpisivanja novog sporazuma o partnerstvu Berna i Brisela.

Najava švajcarskih vlasti objavljena je pošto EU nije produžila dozvolu Bernu za pristup berzama u bloku jer Brisel negoduje što Švajcarci odgađaju usvajanje sporazuma o saradnji.

Bern je kao odgovor najavio da će od 1. jula povući priznanje za trgovinu u EU radi zaštite švajcarske berzanske infrastrukture zbog neprodužavanja dozvole za pristup berzama bloka.

"Berzama u EU biće od 1. jula zabranjeno da nude ili da sklapaju trgovinske dogovore određenim akcijama švajcarskih trgovina", navodi se u saopštenju švajcarskih vlasti.

EU nije Švajcarskoj produžila dozvolu pristupa berzama koja ističe krajem juna jer Bern nije usvojio Sporazum o partnerstvu sa Briselom, a o kojem se pregovori vode godinama.

Analitičari ističu da je odobrenje pristupa berzama veliki adut u rukama EU koja pokušava da uvjeri Švajcarsku da potpiše Sporazum o regulisanju veza, ali je Bern u više navrata saopštavao da ne želi da žuri sa dogovorom i da ostaje otvoren za dalje razgovore.

Švajcarska je tokom sedmice zatražila pojašnjenje u tri oblasti - regulisanje plata, državne pomoći i definisanje prava državljana EU u Švajcarskoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije