Privreda

Pratite nas na Google news

Bern prijeti Briselu protivmjerama

Bern prijeti Briselu protivmjerama
Foto: Pixabay | Bern prijeti Briselu protivmjerama
Srna

CIRIH - Švajcarske vlasti danas su izrazile spremnost da berzama u EU zabrane trgovinu njihovim akcijama, čime je intenziviran spor oko potpisivanja novog sporazuma o partnerstvu Berna i Brisela.

Najava švajcarskih vlasti objavljena je pošto EU nije produžila dozvolu Bernu za pristup berzama u bloku jer Brisel negoduje što Švajcarci odgađaju usvajanje sporazuma o saradnji.

Bern je kao odgovor najavio da će od 1. jula povući priznanje za trgovinu u EU radi zaštite švajcarske berzanske infrastrukture zbog neprodužavanja dozvole za pristup berzama bloka.

"Berzama u EU biće od 1. jula zabranjeno da nude ili da sklapaju trgovinske dogovore određenim akcijama švajcarskih trgovina", navodi se u saopštenju švajcarskih vlasti.

EU nije Švajcarskoj produžila dozvolu pristupa berzama koja ističe krajem juna jer Bern nije usvojio Sporazum o partnerstvu sa Briselom, a o kojem se pregovori vode godinama.

Analitičari ističu da je odobrenje pristupa berzama veliki adut u rukama EU koja pokušava da uvjeri Švajcarsku da potpiše Sporazum o regulisanju veza, ali je Bern u više navrata saopštavao da ne želi da žuri sa dogovorom i da ostaje otvoren za dalje razgovore.

Švajcarska je tokom sedmice zatražila pojašnjenje u tri oblasti - regulisanje plata, državne pomoći i definisanje prava državljana EU u Švajcarskoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije