Privreda

BiH i UAE potpisali sporazum o vazdušnom saobraćaju

BiH i UAE potpisali sporazum o vazdušnom saobraćaju
Foto: Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH | BiH i UAE potpisali sporazum o vazdušnom saobraćaju
N.N.

Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i direktor Generalne uprave za civilnu avijaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Muhamed el-Suvajidi (Saif Mohammed Al-Suwaidi) potpisali su u Dubaiju sporazum između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o vazdušnom saobraćaju između i izvan njihovih teritorija.

Ovim sporazumom uređuju se prava koja ugovorne strane daju jedna drugoj, u svrhu omogućavanja svojim avioprevoznicima da uspostave i obavljaju vazdušni saobraćaj.

Avioprivoznici u vazdušnom saobraćaju koje je odredila svaka ugovorna strana ovog sporazuma uživaće sljedeća prava: da lete iznad teritorije druge ugovorne strane, bez slijetanja; da se zaustavljaju na teritoriji druge ugovorne strane u nekomercijalne svrhe; da se, dok obavljaju dogovoreni vazdušni saobraćaj, zaustavljaju na teritoriji druge ugovorne strane u svrhu ukrcavanja ili iskrcavanja putnika međunarodnog vazdušnog saobraćaja, prtljaga ili tereta, odvojeno ili u kombinaciji.

Uz ostalo, sporazumom je uređeno izdavanje, opoziv i ograničenje dozvola za rad avioprevoznicima, carinske i druge korisničke obaveze, recipročno priznavanje certifikata i druge dokumentacije izdate od nacionalnih organa vazdušnog saobraćaja obje zemlje i dr.

Potpisani sporazum predstavlja još jednu u nizu aktivnosti Ministarstva komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine na daljnjem unapređenju vazdušnog saobraćaja Bosne i Hercegovine.

Prilikom ove zvanične posjete ministar Jusko je, kao šef delegacije Bosne i Hercegovine, učestvovao na Konferenciji opunomoćenika Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), krovne međunarodne organizacije u području informacionih i komunikacionih tehnologija i usluga, a ujedno i najstarije specijalizovane agencije u okviru Ujedinjenih naroda. Na Konferenciji je učestvovalo 178 zemalja država članica ITU-a iz cijelog svijeta. Bosna i Hercegovina je članica ove unije od 1992. godine.

Konferencija opunomoćenika, koja se održava svake četiri godine, mjesto je na kojem države članice ITU-a donose ključne odluke od važnosti za budućnost ITU-a, njegov rad i organizaciju, te utvrđuju planove kojima će usmjeriti razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija i usluga na svjetskom nivou u sljedećem periodu.

Jedna od najvažnijih tačaka na Konferenciji bio je izbor čelnih osoba i glavnih tijela ITU-a na mandatni period od četiri godine, i to generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara ITU-a, direktora Radio-komunikacionog biroa, Biroa za telekomunikacionu standardizaciju i Biroa za telekomunikacioni razvoj ITU-a. Takođe je izabrano i 12 članova Odbora za radijske propise i nove države članice Vijeća ITU-a, tijela koje upravlja međunarodnom organizacijom u periodu između dviju konferencija opunomoćenika, ukupno njih 48 iz pet svjetskih regija, prenosi "Avaz.ba".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije