Privreda

BiH iskoristila šansu nakon sankcija Kataru: Izvoz u zalivsku zemlju povećan pet puta

BiH iskoristila šansu nakon sankcija Kataru: Izvoz u zalivsku zemlju povećan pet puta
Foto: N.N. | BiH iskoristila šansu nakon sankcija Kataru: Izvoz u zalivsku zemlju povećan pet puta

SARAJEVO, DOHA - Bosna i Hercegovina je za više od pet puta povećala izvoz robe u Katar od kada je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu pod sankcijama arapskih zemalja zbog sumnje u finansiranje terorizma.

Zvanični podaci pokazuju kako je tokom prošle godine u Katar uvezeno robe i proizvoda u vrijednosti većoj od dva miliona maraka, što je skromno, ali ako se uzme u obzir da je 2016. godine uvoz iznosio 389.260 KM, nije beznačajno.

S druge strane, uvoz iz Katara u BiH je zanemariv jer je prošle godine iznosio ni cijelih 30.000 maraka, što je gotovo na istom nivou kao i u prethodnih nekoliko godina.

Delegacija privrednika i visokih zvaničnika iz BiH završila je juče dvodnevnu posjetu ovoj zalivskoj zemlji, a na osnovu koje bi u budućnosti plasman proizvoda iz BiH trebalo da bude još lakši.

Privrednu delegaciju na čelu sa Ahmetom Egrlićem, predsjednikom Spoljnotrgovinske komre BiH, činili su predstavnici devet kompanija iz oblasti građevinarstva, prehrambene industrije, industrije namještaja, proizvodnje lijekova, te turizma. 

Delegaciju Savjeta ministara BiH predvodio je Denis Zvizdić, predsjedavajući, te njegov zamjenik Mirko Šarović, a u njoj su bila još tri ministra te Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH.

Već prvog dana posjete, ostvareni su brojni kontakti, te uspostavljena konkretna saradnja. "AS Holding" je potpisao protokol za plasman tuzlanske soli, te "Klasovih" i "Vispakovih" proizvoda.

Podsjećamo, na policama katarskih marketa već se nalaze pojedini bh. proizvodi. Juče je održan i biznis forum, gdje su privrednici tražili svoju šansu za proboj na ovo tržište, dok je državna delegacija zagovarala privlačenje katarskih investicija u BiH.

"Vrlo su zainteresovani za proizvodnju i uvoz hrane iz BiH. Potpisivanje sporazuma je dobar primjer da se saradnja nastavi", kazao je Zvizdić. 

S druge strane, kaže on, nivo zainteresovanosti katarskih biznismena za BiH je znatno povećan posebno od kada je uvedena direktna avio-linija.

"Oni će sve češće dolaziti, a ono što je nama važno jeste da imamo nove investicije i da dosta skromnu ekonomsku saradnju podignemo na jedan ozbiljan nivo", kazao je Zvizdić, koji je predstavio ekonomske i investicione potencijale BiH.

Abdulah Bin Naser al Tani, katarski premijer, podržao je sve prezentovane ideje o saradnji i izrazio nadu da će se s njim susresti i bh. privrednici nakon jučerašnjeg foruma.

Inače, treba napomenuti i da je na sarajevskom aerodromu nedavno počela izgradnja rashladne komore, pa će od proljeća biti moguć izvoz lako kvarljive robe kao što su meso, mlijeko i mliječni proizvodi, te voće i povrće.

Investicija vrijedna više od 300.000 KM povećaće mogućnosti privrednika iz BiH da svoje proizvode plasiraju na nova tržišta, prije svih arapskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije