Privreda

BiH konačno zabranjuje izvoz trupaca?

BiH konačno zabranjuje izvoz trupaca?
Foto: N.N. | BiH konačno zabranjuje izvoz trupaca?

​BANJALUKA - Skoro godinu dana nakon što su se vlade Republike Srpske i Federacije BiH dogovorile u vezi sa zajedničkom inicijativom kojom se traži zabrana izvoza sirovine i takse na izvoz građe i ogreva, reagovalo je resorno ministarstvo na državnom nivou.

Naime, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH, najavio je da će narednih dana sprovesti hitne konsultacije s nadležnim institucijama i pokrenuti potrebne procedure prema Savjetu ministara BiH kako bi do toga došlo, a sve u cilju zaštite domaćih proizvođača.

"Namjera je da ove mjere budu jedinstvene za oba entiteta kako bi se u potpunosti smanjio izvoz drvne sirovine i omogućio nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH", saopšteno je iz Ministarstva.

Dodaju kako su prethodno od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaprimili inicijative u vezi s uvođenjem taksi.

Međutim, ono što u Ministarstvu u petak nisu saopštili je zašto se čekalo gotovo godinu dana da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, kada su stavovi iz oba entiteta, ali i drvoprerađivača, od početka bili prilično jasni, a još davno su ispoštovane i administrativne obaveze.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu kako je Vlada RS još u julu 2018. godine Savjetu ministara dostavila svoj zaključak kojim traži uvođenje taksi.

U dopisu koji su sredinom aprila ove godine uputili MVTEO, a u koji su "Nezavisne" imale uvid, traži se aktuelizacija ove teme s ciljem razvoja i zaštite domaće drvoprerađivačke industrije.

Bez obzira na sve, predstavnici drvoprerađivača kažu kako im je drago da ova veoma bitna tema za drvnu industriju u BiH dobija nastavak.

"Hvala bogu da se nešto dešava. Ovo bi uveliko popravilo situaciju kada je u pitanju snabdijevanje sirovinom domaćih proizvođača. Naš problem je što imamo previše proizvodnih kapaciteta, dok se rezana građa izvozi", kazala je Šemsa Alimanović, sekretar Udruženja grupacije šumarstva i drvne industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH.

Inače, ako inicijativa bude usvojena, taksa na izvoz hrastove građe biće 120 KM po kubiku, na bukovu građu 60 KM po kubiku, dok bi na ogrevno drvo iznosila 18 KM po kubnom metru.

Drvna industrija je jedna od najperspektivnijih grana industrije u Bosni i Hercegovini s prosječnim godišnjim izvozom većim od milijardu maraka i stalnom tendencijom rasta.

Međutim, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, iz zemlje je u prvom kvartalu ove godine izvezena građa u vrijednosti od 180 miliona maraka. Prošle godine izvoz je iznosio 780 miliona maraka, što je 35 odsto ukupnog izvoza cijelog drvnog sektora.

Izvoz trupaca iz RS u druge zemlje je jedno vrijeme bio zabranjen, ali je to imalo malo efekta, s obzirom na to da zabrana nije važila i za Federaciju BiH pa su prevoznici išli na prelaze u ovaj entitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije