Privreda

BiH ne treba humanitarnu pomoć, nego investicije

BiH ne treba humanitarnu pomoć, nego investicije
Foto: N.N. | BiH ne treba humanitarnu pomoć, nego investicije

SARAJEVO - Bosni i Hercegovini nije potrebna humanitarna pomoć, već investicije, kako bi se dalje razvijala, poručio je danas Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, na otvaranju desetog međunarodnog "Sarajevo biznis foruma".

"Zadovoljavati se malim stvarima podrške na nivou humanitarnog nije ni prioritet ni interes BiH. Nama treba održiv ekonomski sistem i radna mjesta koja su dobro plaćena", poručio je Dodik i pozvao investitore da ulažu i razvijaju biznis, a čime pomažu i BiH da obezbijedi stabilnu i sigurnu budućnost.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, izjavio je da reforme koje BiH sprovodi na putu ka EU i regionalna saradnja daju bezbjedno pravno i političko okruženje koje stvara uslove za još veći investicioni i ekonomski napredak. On je ocijenio da se BiH može pripremiti još bolje za novi investicioni i ekonomski progres razvojem preduzetništva.

Borut Pahor, predsjednik Slovenije, ocijenio je da EU treba još više da podrži evropski put BiH i da njena politika proširivanja bude fleksibilnija.

"Sada je vrijeme za Evropsku komisiju i EU da na zapadni Balkan gledaju kao na prioritet i važno geopolitičko pitanje", rekao je Pahor i naglasio da će se lično založiti za bržu realizaciju tih ciljeva.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke, organizatora ovog foruma, rekao je da su ekonomija, ulaganje i saradnja tri ključne riječi koje karakterišu trodnevnu konferenciju "Sarajevo biznis forum", koja je započela danas. On je istakao da će tokom foruma biti predstavljeno 300 projekata iz poljoprivrede, energetike, informatike i obrazovanja, te da se okupilo 2.000 učesnika.

Tokom skupa biće organizovane prezentacije privrednika i sponzora foruma, kao i poslovni sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti. Posebna pažnja biće posvećena privrednim potencijalima BiH i cijelog regiona, te potencijalima dijaspore BiH i njihovog ulaganja.

Prvog dana foruma održan je panel pod nazivom "Liderstvo", a učesnici su se složili da ideja foruma "Region jedna ekonomija" govori o tome da se samo zajednički mogu napraviti neke promjene.

Iako region ima mnogo izazova s kojima se svi susreću, rješenja se nalaze u zajedničkom djelovanju. Svi ekonomski podaci govore da postoje velike mogućnosti za uspješan razvoj te da ih treba pravilno tumačiti i koristiti.

Fuat Oktaj, potpredsjednik Turske, kazao je kako vjeruje u tu ideju.

"Snažno vjerujemo u komparativne prednosti, a ne u nedostatke regiona, moramo sarađivati i raditi zajedno, a ne takmičiti se. Kada pogledamo prednosti regiona, jedna od njih je što nam je EU tako blizu, kao i integracija u nju. To nam je dobra prilika za blizinu tehnologija, ali i razvojem cijelog tržišta. Gladni smo uspjeha i to treba da nam bude dobra prilika za razvoj dalje", rekao je Oktaj, koji se na marginama foruma sastao sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH.

Lahcen Daoudi, ministar u Vladi Kraljevine Maroko, kazao je da u globalizaciji danas nema mjesta za male zemlje. Maroko danas ima dobre odnose s Evropom i ima slobodnu trgovinu, a svoje uspjehe je gradio na povjerenju i to je ono čega sve zemlje treba da se drže.

Mahatir Mohamad, premijer Malezije, u svom video-obraćanju poručio je kako je za svaku zemlju ili regiju koja želi prosperitet i biti uspješna potrebna jedinstvena vizija i zajednička svrha.

"Moramo raditi u partnerstvu sa drugima ka zajedničkom cilju. Regionalna uvezanost, fizička, ljudska, digitalna, jeste prednost za postizanje regionalne konkurentnosti", ocijenio je on.

Stipe Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, kaže kako svi u regionu moraju biti prijatelji, jer zavise jedni od drugih.

"Objektivno imamo kompatibilnu privredu, gospodarstvo. Imamo sve razloge da između sebe surađujemo. Ukoliko mi u regiji budemo bolje surađivali, onda se prema drugim investitorima pojavljujemo kao jači igrači", kazao je Mesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije