Privreda

BiH odobren novi zajam od 56, 6 miliona evra

BiH odobren novi zajam od 56, 6 miliona evra
BiH odobren novi zajam od 56, 6 miliona evra
Srna

VAŠINGTON- Svjetska banka odobrila je novi zajam od 56,6 miliona evra za podršku ključnih reformi finansijskog sektora u BiH, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

"Projekt jačanja bankarskog sektora će pomoći BiH da unaprijedi regulativu i nadzor nad bankama, prevaziđe slabosti u bankarskom sektoru, uspostavi okvir za restrukturisanje banaka i ojača upravljanje i poslovanje entitetskih razvojnih banaka", navedeno je u saopštenju.

Iz Svjetske banke navedeno je da se bankarski sektor u BiH još suočava sa posljedicama svjetske finansijske krize, koja je oslabila finansijski sistem i finansijske institucije u zemlji.

"Nakon prosječnog godišnjeg rasta kredita od 20 procenata u periodu 2004-2008, rast kredita privatnom sektoru se na kraju 2009. počeo smanjivati. Od tada, rast kredita iznosi tek dva do tri procenta godišnje, a pristup finansiranju je predstavljao ograničenje za razvoj preduzeća i ekonomski rast", navedeno je u saopštenju.

Iako u širem smislu bankarski sistem u BiH ostaje pouzdan, tvrde u Svjetskoj banci, i dalje postoje značajne slabosti, koje zahtijevaju jačanje institucionalnog, regulatornog i okvira za nadzor.

"Održavanje stabilnosti finansijskog sektora je osnovni uslov za makrofinansijsku stabilnost, što je zauzvrat preduslov za ekonomski rast", kaže šef kancelarije Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Tatjana Proskurjakova.

Ona navodi da će Svjetska banka putem ovog projekta pružiti, kako savjetodavnu, tako i finansijsku pomoć za održavanje stabilnosti i razvoj finansijskog sektora u BiH, od čega će koristi imati i građani.

Ovaj projekt je osmišljen da osigura da predložene aktivnosti u bankarskom sektoru budu u potpunosti usklađene između entiteta, stvarajući jedinstveno okruženje za poslovanje banaka.

"To će pružiti stabilnost, transparentnost i predvidivost za banke i nadzorne organe, stvarajući stabilniji i otporniji finansijski sektor od čega će koristi imati jednako poslovni subjekti, kao i građani", navedeno je u saopštenju.

Iz Svjetske banke navode da je obezbijeđena i komplementarna tehnička pomoć putem Centra za finansijsko savjetovanje Svjetske banke iz Beča (FinSAC) i uz podršku Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Portfelj aktivnih projekata Svjetske banke u BiH obuhvata 12 projekata ukupne vrijednosti 557 miliona dolara. Oblasti za koje se pruža podršku su transport, zapošljavanje, energetska efikasnost, lokalna infrastruktura, životna sredina, šumarstvo i upravljanje vodama.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije