Privreda

BiH preuzima kontrolu nad nebom

BiH preuzima kontrolu nad nebom
BiH preuzima kontrolu nad nebom
AA

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina od 1. oktobra počinje proces preuzimanja kontrole nad bh. nebom, javlja Anadolu Agency (AA).

"Zadovoljstvo mi je i čast što smo uspjeli iznijeti jedan ovako  kompleksan projekat koji za našu zemlju otvara novo poglavlje saradnje sa EUROCONTROLOM. Pored toga ovaj projekat donosi finansijsku  dobrobit za Bosnu i Hercegovinu i za bh. civilnu avijaciju.  Pokazali smo i da možemo pokrenuti stvari sa mrtve tačke i da imamo energiju da projekte bitne za Bosnu i Hercegovinu iznesemo do kraja“, rekao je ministar komunikacije i transporta BiH Damir Hadžić, tim povodom.

Istaknuo je da ga je pismeno informisao generalni direktor EUROCONTROL-a Frank Brenner „da sve ide po planu po pitanju otvaranja novog BH ACC počevši od 1. oktobra 2014.“

U pismu generalni direktor EUROCONTROL-a izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim uspješnim pripremama u koje spadaju početak FIS usluga u junu 2014. godine, početak „shadow mode“ operacija za donji dio vazdušnog prostora u junu 2014. godine i stvaranje Komiteta za vazdušni prostor BiH, kao i pripremama za potpisivanje ATS sporazuma između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Hadžić je naglasio da treba nastaviti predano raditi na slijedećim koracima dogovorenim u okviru EUROCONTROL/ Tranzicionog plana usaglašenog između institucija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije: početak Tranzicionog plana za operacije kod BH ACC planiran za 1. oktobar, postepena tranzicija do punog kapaciteta uz podršku SMATSA instruktora i zatim pružanje putnih usluga BH ATCOs od 1. do 30. oktobra, te povratak na uobičajene operacije, 1. decembra 2014.

"Na ovaj način ćemo osigurati ulazak u novo vrijeme u kojem Bosna i Hercegovina preuzima pružanje kompletnih usluga u svom vazdušnom prostoru“, istaknuo je Hadžić dodavši da su na jučerašnjem sastanku u Briselu između EUROCONTROL-a, BHANSA-e, Hrvatske kontrole i SMATSA definitivno potvrđeni rokovi EUROCONTROL/Tranzicionog plana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije