Privreda

BiH u prvom krugu od Svjetske banke dobija 35,6 miliona dolara

BiH u prvom krugu od Svjetske banke dobija 35,6 miliona dolara
Foto: Ilustracija | BiH u prvom krugu od Svjetske banke dobija 35,6 miliona dolara
Dejan Šajinović

BANJALUKA, SARAJEVO - Svjetska banka podržaće BiH sa 35,6 miliona dolara za projekat hitne podrške zbog pojave virusa korona u BiH, kažu "Nezavisnim" u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Kako su nam rekli, upravo se usaglašavaju detalji u vezi s pomenutim sporazumom. Inače, ukupna vrijednost prvog kruga pomoći na međunarodnom nivou za ovu svrhu Svjetske banke će, kako su saopštili u toj instituciji, iznositi više milijardi dolara, dok će 486 miliona biti izdvojeno za zemlje Evrope i centralne Azije.

"Ministarstvo finansija i trezora BiH uradiće svoj dio posla u vrlo kratkom roku, a nakon toga o pomenutom Projektu iz sporazuma moraju se izjasniti Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BiH kako bi se ispoštovala zakonska procedura", rekla je "Nezavisnim" Nataša Krsman, portparol Ministarstva.

Emanuel Salinas, šef Kancelarije Svjetske banke za BiH, "Nezavisnim" je rekao da će tačna vrijednost projekta za BiH biti utvrđena na osnovu potreba te je istakao da se radi o pomoći u rješavanju neposrednih potreba u zdravstvenom sektoru i pružanju socijalne pomoći onima kojima je najpotrebnija.

"Znamo da ekonomski uticaj već djeluje na ljude i preduzeća. Mi smo izrazili spremnost vlastima da posvetimo raspoložive resurse za ublažavanje ovih uticaja. Ono što kolektivno treba da činimo je pomaganje u očuvanju radnih mjesta, pružanje pomoći nezaposlenima, osiguravanje da ranjivi slojevi stanovništva imaju hranu i sigurnost osnovnog dohotka dok se od njih traži da ostanu kod kuće, te pomaganje preduzećima da opstanu i budu spremna ponovno da pokrenu aktivnosti odmah po završetku krize", rekao nam je on.

Naglasio je da je prvo neophodno procijeniti potrebe, a zatim definisati na koji način oni i drugi razvojni partneri možemo pomoći.

"Mi smo to spremni učiniti i izrazili smo spremnost vlastima. U vanrednim smo vremenima i reagovaćemo onoliko brzo koliko god je to potrebno", naglasio je Salinas.

Inače, iz te institucije u četvrtak naveče stiglo je saopštenje u kojem su naglasili da će Svjetska banka izdvojiti ukupno čak 14 milijardi dolara kao paket po hitnom postupku za jačanje odgovora na kovid-19 u zemljama u razvoju i za skraćenje vremena oporavka, dok će, kako kažu, grupacija Svjetske banke rasporediti do 160 milijardi dolara tokom 15 mjeseci za zaštitu siromašnih i ugroženih, podršku poslovnim subjektima i jačanje ekonomskog oporavka.

"Neposredni odgovor obuhvata finansijska sredstva, savjete o politici i tehničku pomoć za podršku zemljama da se nose sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama pandemije. Međunarodna finansijska korporacija Svjetske banke daje osam milijardi dolara finansijskih sredstava kao pomoć privatnim kompanijama pogođenim pandemijom za očuvanje radnih mjesta. Međunarodna banka za obnovu i razvoj i Međunarodna agencija za razvoj stavljaju na raspolaganje početnih šest milijardi dolara za zdravstveni odgovor", naglašeno je u saopštenju.

Podsjećanja radi, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, od međunarodnih finansijskih institucija zatražio je da se zajedničkim naporima za podršku i oporavak od krize obezbijedi iznos od minimalno 600 miliona evra za BiH kako bi se adekvatno pomoglo zdravstvenom sektoru i privredi.

On je o ovoj temi razgovarao sa Salinasom, Endrjuom Džuelom, predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda u BiH, Manuelom Nesl, šeficom Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, Sandrin Fiska, šefom Kancelarije Evropske investicione banke, i drugim predstavnicima.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije