Privreda

BiH zbog politike dobila pozitivne izglede kreditnog rejtinga

BiH zbog politike dobila pozitivne izglede kreditnog rejtinga
Foto: Wikipedia | BiH zbog politike dobila pozitivne izglede kreditnog rejtinga
Nezavisne novine

SARAJEVO - Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poors (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih opštih izbora i sticanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.

"Pozitivni izgledi odražavaju naše stajalište da bi se potencijalno manje konfrontirajuće domaće političko okruženje trebalo zadržati tokom sljedeće godine", naveli su iz S&P.

Pojasnili su kako će se udio duga u BDP-u zadržati na 22 odsto do kraja 2023. godine, uz razmjerno niske kamate i duge rokove dospijeća povjeriocima.

Rejting agencija dodala je da je ojačala stabilnost u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci, s razmjerno ''pravovremenim formiranjem vlade na državnom nivou nakon izbora u oktobru 2022. te se očekuje da će ekonomija zemlje nastaviti rasti u 2023., iako sporijim tempom''. S&P procjenjuje da će ekonomski rast BiH u 2023. godini iznositi jedan odsto.

U izvještaju o rejtingu pozitivnim je ocijenjeno da je BiH u decembru dobila status kandidata za članstvo u EU, dok se ''smanjila vjerovatnost da će se Republika Srpska – jedan od dva glavna entiteta koji čine zemlju – povući iz ključnih državnih institucija", prenosi SEEbiz.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije