Privreda

Bihać bi ovim tempom dobio aerodrom za tri decenije

Bihać bi ovim tempom dobio aerodrom za tri decenije
Foto: N.N. | Bihać bi ovim tempom dobio aerodrom za tri decenije

BIHAĆ - Teška finansijska situacija u Federaciji BiH, izazvana pandemijom virusa korona, mogla bi u značajnoj mjeri uticati na dinamiku izgradnje budućeg aerodroma u naselju Golubić, nadomak Bihaća.

U Javnom preduzeću "Aerodrom Bihać", koje je nosilac ovog projekta, ističu kako im je iz federalnog budžeta, umjesto planiranih 2,5 miliona, uplaćeno tek 300.000 maraka, a isplata preostalih sredstava krajnje je neizvjesna. Ističu kako će se to sasvim izvjesno odraziti na radove koji su planirani da se obave tokom ove godine.

Inače, poslije višemjesečnog zastoja zbog pandemije virusa korona, početkom juna nastavljeni su i građevinski radovi na lokalitetu budućeg aerodroma izgradnjom pristupnog puta koji će cijeli lokalitet povezati sa Bihaćem. Također, u međuvremenu su provedena i ispitivanja nosivosti poletno-sletne staze, te su nastavljeni radovi na njenoj izgradnji, a novcem iz federalnog budžeta planirano je da se nastavi i sa eksproprijacijom zemljišta kako bi se u konačnici kompletirala cjelokupna parcela budućeg aerodroma. Zbog neizvjesnih finansijskih sredstava svi ovi radovi su sada upitni.

U Gradskoj upravi Bihaća smatraju kako realizaciju ovog projekta ne mogu iznijeti lokalne pa niti kantonalne vlasti te da je jedno od rješenja da se aerodrom uvrsti u investicije od federalnog značaja i da njegovu realizaciju preuzmu nadležne federalne institucije. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić mišljenja je kako je budući aerodrom realna priča, ali da federalne vlasti treba aktivnije da se uključe u cijeli projekat.

"Tražio sam da zemljište postane vlasništvo Vlade FBiH kako bismo javno-privatnim partnerstvom uz mogućnost kreditiranja pokušali to završiti. Najvažnije je da centri u državi podržavaju ovu ideju i vjerujem da će u narednih nekoliko godina to biti realizirano. Postoje i privatni ulagači koji su zainteresovani za projekat aerodroma i opet napominjem da je ovo realna priča koja će biti prekretnica u razvoju grada", kazao je Fazlić.

Ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić smatra kako su nedavnim donošenjem Zakona o javno-privatnom partnerstvu na nivou Unsko-sanskog kantona stvoreni uslovi za ulaganja te dodaje kako postoje potencijalni investitori koji su zainteresovani za projekat aerodroma. Prema njegovom mišljenju, aerodrom bi komunikacijski otvorio ovaj kanton koji je s ostatkom svijeta sada povezan lošim i nekvalitetnim cestama.

Prema grubim procjenama, cijela investicija koštala bi oko 100.000 maraka, a ukoliko bi se nastavilo s dosadašnjim tempom i ulaganjima, trebalo bi još 30 godina da se aerodrom završi. Ideja o izgradnji aerodroma u blizini Bihaća rodila se prije nekoliko godina, a zamisao, koja se već provodi u praksi, jeste da se nekadašnji sportski aerodrom u naselju Golubiću preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju. Idejno rješenje budućeg aerodroma predviđa izgradnju adekvatne poletno-sletne piste, kontrolnog tornja, terminala i drugih potrebnih pratećih sadržaja te pristupnih putnih komunikacija.

Ekonomski značaj za USK

Smatra se kako će realizacija ovog projekta imati veliki ekonomski značaj za Unsko-sanski kanton, s obzirom na veliki broj ljudi s ovih prostora koji žive i rade u inostranstvu te da će doprinijeti značajnom razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku Una i drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije