Privreda

Bijeljina napravila grešku, neradna nedjelja smanjila promet i broj zaposlenih

Bijeljina napravila grešku, neradna nedjelja smanjila promet i broj zaposlenih
Foto: manfredrichter/Pixabay | Bijeljina napravila grešku, neradna nedjelja smanjila promet i broj zaposlenih
Srna

Područna privredna komora Bijeljina pozvala je lokalne vlasti da u interesu cjelokupne poslovne zajednice i svih građana u što kraćem roku stave van snage odluku o neradnoj nedjelji ili da je prilagode u skladu s preporukama i sugestijama poslovne zajednice, jer je otkako je na snazi prijavljen pad prometa i broja zaposlenih u maloprodaji za oko 10 odsto.

Prilikom donošenja odluke o izmjenama i dopunama odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata na području grada Područna privredna komora Bijeljina nije konsultovana ni na koji način, niti je od nje zatraženo mišljenje o njenim efektima, kao što nije urađena bilo kakva analiza potencijalnih negativnih efekata, saopšteno je iz ove komore.

U saopštenju se isitiče da su procjene da oko 40 odsto više gostiju posjećuje Bijeljinu vikendom u odnosu na radne dane, što je ogroman potencijal koji je neophodno iskoristiti.

Ukoliko grad Bijeljina ne želi da iskoristi svoju komparativnu prednost u odnosu na druge opštine i nastavi da razvija prekograničnu trgovinu, neka od susjednih opština sigurno hoće, preuzimajući primat od Bijeljine u ovoj oblasti.

Iz Područne privredne komore Bijeljina napominju da strani državljani dolaskom u ovaj grad koriste pogodnosti ostvarivanja prava na povrat PDV-a, sipaju gorivo, a zatim turistički posjete grad i brojne restorane, poslastičarnice, hotele i druge ugostiteljske objekte, što se pozitivno odražava na poslovanje u svim navedenim oblastima.

U saopštenju se naglašava da su se najave da će se promet ostvaren nedjeljom preliti na ostale dane, kojima se argumentovalo donošenje ovakve odluke, pokazale netačnim, jer najveći dio tog prometa nije bio generisan potrošnjom domaćeg stanovništva, već posjetilaca iz Srbije, Hrvatske i susjednih opština.

Iz Područne privredne komore Bijeljina ističu da su privredna društva koja svoj promet pretežno realizuju kroz maloprodajne objekte prijavila pad ukupnog prometa od približno 10 do 11 odsto, a, prema podacima dobijenim od velikih privrednih društava iz sektora maloprodaje, broj radnika u ovom sektoru smanjen je za osam do 10 odsto u odnosu na vrijeme prije odluke.

Prema podacima kojima raspolaže Područna privredna komora Bijeljina, u velikim trgovačkim centrima koji posjeduju sisteme za evidentiranje broja ulazaka u objekte, kada je riječ o ukupnom broju ulazaka u objekte nedjeljom, pad iznosi 87 odsto.

U saopštenju se ističe da svi ovi parametri već utiču i na formiranje budućih cijena zakupa objekata, kao što i otežavaju izmirivanje postojećih obaveza zakupa, nastalih po osnovu ugovora koje su privredna društva ranije potpisala sa zakupodavcima, ne znajući da će im rad nedjeljom biti onemogućen ukoliko se bave trgovačkom djelatnošću ili krajnje otežan, ukoliko se bave nekom drugom djelatnošću unutar trgovačkih centara.

Kod malih i porodičnih trgovina, Područna privredna komora Bijeljina je registrovala primjedbe da se vlasnicima ovakvih radnji, koje i ne zapošljavaju dodatnu radnu snagu izvan svoje porodice, ne dozvoljava da sami rade u sopstvenoj trgovini, obezbjeđujući na taj način egzistenciju.

Na benzinskim pumpama registrovana je pojava da radnici svejedno rade nedjeljom i moraju biti prisutni na poslu, kao i plaćeni, a da im je dozvoljeno samo da toče gorivo, ne i da prodaju ostali asortiman, što dovodi učesnike u saobraćaju u nepriliku jer ukoliko se desi da na putu tog dana hitno moraju kupiti nešto od potrošnog materijala za automobil (svjećica, sijalica na farovima, antifriz) to ne mogu na ovim prodajnim mjestima.

Iz Područne privredne komore Bijeljina naglašavaju i da informacije koje plasiraju u javnost donosioci odluke u posljednjih nekoliko mjeseci, kako se pokazalo da je došlo do potpunog prelivanja prometa na ostale dane, a što prema njima pokazuju podaci o obračunatom PDV-u, nisu tačne jer se do apsolutnog iznosa obračunatog PDV-a došlo isključivo iz razloga visoke inflacije i masovnih poskupljenja sve robe i usluga.

Osim toga, ova odluka odnosi se samo na radnike u trgovinskim radnjama, dok radnici u ugostiteljskim objektima, kladionicama i svim drugim objektima koji mogu da rade nedjeljom i dalje imaju radnu nedjelju.

Takođe, trgovački subjekti koji izvrše preregistraciju i pređu na 24-časovno radno vrijeme, a kojih je zbog odluke koja je na snazi sada sve više, isto tako zapošljavaju trgovce koji će sada u znatno većem broju biti prinuđeni da rade i nedjeljom - i to u drugoj i trećoj smjeni.

Jasno je da odluka nema pozitivan efekat ni u toj oblasti, te da određene radnike favorizuje, dok druge diskriminiše.

Imajući u vidu sve navedeno, u Područnoj privrednoj komori Bijeljina smatraju da je nedvosmisleno da je odluka o izmjenama i dopunama odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata na području grada proizvela mnogo više negativnih nego pozitivnih efekata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije