Privreda

Bil Gejts ulazi u novi revolucionarni projekat

Bil Gejts ulazi u novi revolucionarni projekat
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Bil Gejts ulazi u novi revolucionarni projekat

Firma TerraPower, čiji je saosnivač američki preduzetnik i filantrop Bil Gejts (68), uskoro će početi da gradi nuklearne elektrane nove generacije u SAD-u.

Direktor kompanije Chris Levesque tvrdi da će njegova firma započeti gradnju na lokaciji blizu termoelektrane na ugalj u Kemereru (Vajoming, SAD) u junu, čak i ako do tada ne dobije dozvolu za gradnju od regulatora.

Planira se da kompanija pokrene nuklearnu elektranu 2030. godine, čime će omogućiti proizvodnju jeftinije, sigurnije i ekološki prihvatljivije energije.

TerraPower prikupila je milijardu dolara od investitora.

Za hlađenje svojih reaktora koristiće tečni natrijum umesto vode, što ih čini jeftinijima za pogon. Većina početnog rada na lokaciji u Kemereru biće nevezana uz nuklearnu aktivnost, istakao je Levesque, naglašavajući prednosti korištenja tečnog natrijuma kao rashladno sredstvo.

Gejts je pomogao u osnivanju firma TerraPower 2006. godine i od tada je njen predsjednik. Kompanija je rekla da je njen cilj osigurati svijetu pristupačniju, sigurniju i ekološki prihvatljiviju vrstu nuklearne energije.

Očekuje se da će njihov natrijum reaktor koštati četiri milijarde dolara, a polovinu troškova će pokriti Ministarstvo energetike SAD-a. Iako su ruske i kineske državne firme već uspjele pokrenuti manje nuklearne reaktore, napredak u razvoju slične tehnologije u SAD-u posljednjih godina je zastao, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije