Privreda

Bingo širi saradnju sa semberskim poljoprivrednicima

Bingo širi saradnju sa semberskim poljoprivrednicima
Foto: N.N. | Bingo širi saradnju sa semberskim poljoprivrednicima
N.N.

Predstavnici kompanije Bingo danas su u prostorijama Fabrike "Semberka" Janja održali sastanak s poljoprivrednim proizvođačima iz Semberije, predstavnicima firme "Janja Plod" d.o.o. i Poljoprivredne zadruge "Agrofarmer" Janja.

Tema sastanka bio je osvrt na proteklu godinu i proširenje višegodišnje saradnje kada je u pitanju otkup kultura za predstojeću sezonu za Bingovu maloprodaju, ali i industrijsku proizvodnju.

Procesu otkupa voća i povrća za maloprodaju Bingo vrši uglavnom preko kompanije "Janja Plod" d.o.o., koja sarađuje sa 50 kooperanata sa područja Semberije. U trgovinama je većinom zastupljeno sezonsko voće i povrće koje tu uspijeva. Otkup kultura za potrebe proizvodnje Fabrike "Semberka" Bingo radi preko Poljoprivredne zadruge "Agrofarmer" Janja, koja sarađuje sa 85 kooperanata iz iste regije. S obzirom na to da od 2017. godine Bingo finansira sjetvu industrijskog krompira sorte opal i paštrnjaka u vidu kupovine sadnog materijala i neophodne prihrane, te sve prinose otkupljuje po ugovorenoj cijeni, taj proces predstavlja svojevrsnu sigurnost za stanovništvo ove regije.

Zadovoljstvo saradnjom s kompanijom Bingo izrazili su svi prisutni poljoprivrednici, kao i Esad Šukilović, direktor "Janja plod" d.o.o., firme koja se bavi proizvodnjom, otkupom i prodajom voća i povrća za maloprodaju. Istakao je da saradnja s Bingom traje šest godina, od kada su za potrebe Bingo trgovina osigurane velike količine voća i povrća proizvedenog u Semberiji. Navodi kako će u ovoj godini Bingo otkupiti preko 5.000 tona raznih kultura, te da je zagarantovan otkup i sigurna isplata ključ ove uspješne saradnje.

Damir Kunosić, zamjenik izvršnog direktora, ukazao je na višestruki značaj ove saradnje: "Ponosni smo na ovaj projekat, jer na ovaj način direktno podržavamo razvoj ove regije. Danas smo se osvrnuli na saradnju u prošloj godini, te smo dogovorili otkup preko 3.000 tona krompira, posijanog na 117 hektara u Semberiji i Lijevče polju. Poređenja radi, to je površina jednaka 200 velikih fudbalskih stadiona. U ovim teškim vremenima proizvođačima i njihovim porodicama pružamo finansijsku sigurnost i osiguran plasman cjelokupne proizvodnje. Proizvođači tako imaju mogućnost planiranja proizvodnje i budućnosti, dok našim kupcima osiguravamo svježe, kvalitetne i cjenovno pristupačne domaće proizvode. U planu je i otkup voća, a Bingo grupacija će nastaviti s otvaranjem novih mogućnosti za nove proizvođače širom BiH."

Kompanija Bingo je fabriku "Semberka", koja je bila u stečaju, kupila 2016. godine, te je iste godine pokrenula proizvodnju, a 2017. je počela saradnja sa zadrugom "Agrofarmer" iz Janje. Tokom 2020. godine otkupili su 2.400 tona krompira i probni dio proizvodnje paštrnjaka. Oko 500 t sušenog programa "Semberka" godišnje izvozi na tržište  Evropske unije, te na tržište susjednih zemalja. Oko  200 tona  sušenog programa plasiraju unutar BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije