Privreda

Bio je industrijski div i zapošljavao 34.000 radnika u Njemačkoj: Hoće li zauvijek nestati?

Bio je industrijski div i zapošljavao 34.000 radnika u Njemačkoj: Hoće li zauvijek nestati?
Foto: Wikipedia | Bio je industrijski div i zapošljavao 34.000 radnika u Njemačkoj: Hoće li zauvijek nestati?

MINHEN - Trgovački lanac Real je nekoć bio industrijski div, navode njemački mediji. Imao je 267 trgovina širom Njemačke, te je zapošljavao 34.000 radnika. No, nakon što se Düsseldorf Metro Group uozbiljio i prodao lanac supermarketa 2018., ostale su otvorene samo 62 poslovnice Reala.

Prema pisanju njemačkih medija, ni one ne posluju dobro.

Ruski finansijski investitor SCP preuzeo je lanac 2018. – i prodao brojne podružnice drugim trgovačkim kompanijama. Samo dotične 62 poslovnice nastavile su poslovati pod imenom “Mein Real”. Kako sada izvještavaju mediji, SCP sada želi prodati preostale poslovnice. To bi opet moglo značiti teška vremena za 5.000 zaposlenika lanca.

SCP je 2022. godine prodao preostale poslovnice preduzetničkoj porodici Tischendorf i četvorici bivših menadžera Reala. Međutim, to nije dugo trajalo. Tischendorf nije ostvario profit s “Mein Realom”: kako piše Rheinische Post, navodno se dogodio gubitak od dobrih 100 miliona evra u ovom kratkom vremenskom razdoblju, prenosi Fenix-magazin.

Zatim se u maju dogodila najgora stvar: SCP je otkupio cijeli lanac natrag – samo da bi ga sada ponovno prodao, manje od četiri mjeseca kasnije.

Broj poslovnica Reala se smanjuje s godinama. Kaufland je preuzeo 96 poslovnica, Edeka 41, 16 je pripalo Globus grupi, a pet je kupila Rewe.

Stručnjak za maloprodaju sa Univerziteta primijenjenih nauka Niederrhein spekulirao je za Rheinische Post kako bi maksimalno jedna trećina sadašnjih poslovnica (tj. oko 20 poslovnica) mogla u konačnici opstati.

Ovo definitivno nije dobra vijest za zaposlenike, pišu mediji.

“Mein Real” se o trenutnoj poslovnoj situaciji nije oglasio, prenosi Fenix-magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije