Privreda

Pratite nas na Google news

Bivša kasarna u Bugojnu na raspolaganju poljoprivrednicima

Bivša kasarna u Bugojnu na raspolaganju poljoprivrednicima
Foto: Ilustracija | Bivša kasarna u Bugojnu na raspolaganju poljoprivrednicima
Fena

Odbornici Opštine Bugojno donijeli su odluku da se raspiše javni poziv za zakup zemljišta bivše kasarne Armije BiH "Admir Ljubuškić Šutak“, čije objekte je do početka juna 2016. koristilo Federalno ministarstvo odbrane, odnosno Oružane snage BiH.

Namjera je da se kasarna, koja je privremeno vraćena u posjed opštini Bugojno na period od deset godina, stavi na raspolaganje svim potencijalnim investitorima, koji su izrazili želju da ulože sredstva u pokretanje proizvodnje u tom dijelu bugojanske opšine.

"Želim se zahvaliti Općinskom vijeću na donošenju odluke da se raspiše ovaj javni poziv, nakon čega ćemo, u zakonskim okvirima, s Federalnom vladom i svima onima koje bude potrebno pitati, a na osnovu postojećeg ugovora o korištenju, početi uvoditi privredne subjekte na područje kasarne", rekao je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

Ovim će se, dodaje, smanjiti rashodi Opštine u vezi s održavanjem kasarne, i pružiti šansa ljudima, koji žele nešto pozitivno uraditi, da to učine na spomenutom lokalitetu.

"Ovo je način da se riješimo finansijskog opterećenja koje smo imali, i uposlimo određen broj radnika. Osim toga, stavljanje u funkciju novih pogona, otvorit će mogućnost za intenzivniji privredni razvoj ovog područja", naglasio je.

Bivša kasarna u Bugojnu prostire se na površini od 800 dunuma zemlje, a raspolaže objektima i infrastrukturom koja, kako se čulo, nudi odlične uvjete za pokretanje određenih vrsta proizvodnje.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije