Privreda

Bivša predsjednica Hrvatske zarađuje stotine hiljada evra, poznato i čime se bavi

Bivša predsjednica Hrvatske zarađuje stotine hiljada evra, poznato i čime se bavi
Foto: Pixnio | Bivša predsjednica Hrvatske zarađuje stotine hiljada evra, poznato i čime se bavi

​Bivšoj predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović u bisnisu ide prilično dobro. Predala je finansijski izvještaj za 2023. godinu i prijavila ukupan prihod od 219.3 hiljade evra, te dobit od čak 146.9 hiljade evra. Kako piše "Jutarnji", sav prihod je ostvarila od izvoza.

Grabar Kitarović se u preduzetničke vode upustila krajem 2022. godine, kad je u Zagrebu registrovala firmu pod nazivom KGK Advising & Professional Services d.o.o. gdje je osnivačica i direktorka. Iste godine, za manje od dva mjeseca postojanja, prijavila je prihod od 28.4 hiljade evra i dobit od 24.7 hiljada evra.

Firma je osnovana sa sjedištem na adresi njenog zagrebačkog stan, čija je jedina vlasnica. Firma je registrovana za niz djelatnosti, ali one koje se uglavnom odnose na savjetovanje u vezi sa poslovanjem i upravljanjem, istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja, promociju, podučavanje u govornoj komunikaciji.

Društvo ima temeljni kapital u visini od 2.654 evra, a sav prihod ostvarila je od prodaje.

Njena firma nema službenu internet stranicu već Grabar Kitarović ponekad na društvene mreže stavi neku objavu.

"Slobodna Dalmacija" podsjeća da se Grabar Kitarović nedavno spominjala i kao direktorka u kompaniji u Engleskoj, zajedno s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Ipak, kasnije je otkriveno kako dvojac nije ni znao da su ih vlasnici kompanije registrovali kao direktore jer su isprva trebali da imaju samo savjetničku ulogu.

Očigledno je da Grabar Kitarović ne planira da se vrati u političke vode, nego želi da gradi vlastitu kompaniju.

Sličnim putem krenuli su i drugi bivši političari u Hrvatskoj - Zoran Milanović je takođe nakon premijerske funkcije osnovao firmu, no u međuvremenu se vratio u politiku, a isto je svojevremeno učinio i Ivo Sanader koji je nedugo nakon toga završio u Remetincu, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije