Privreda

Bivši radnici "Farmlanda" po korovu i ruinama firme tražili bilo šta vrijedno

Bivši radnici "Farmlanda" po korovu i ruinama firme tražili bilo šta vrijedno
Foto: Vladimir Stojaković | Bivši radnici "Farmlanda" po korovu i ruinama firme tražili bilo šta vrijedno

GRADIŠKA - Bivši radnici govedarske farme "Farmland" u pratnji advokata i Sudske policije ušli su u kompleks ovog preduzeća u Novoj Topoli kako bi bili izvršeni popis i zapljena pokretne imovine iz koje bi namirili svoja dugovanja, koja su im priznata u sudskim presudama.

Farma ne radi već duže vrijeme, a kako su nam posvjedočili mještani, samo sporadično je posjećuju osobe bliske aktuelnoj upravi.

Tražili su bilo šta vrijedno od pokretnih stvari, jer su nepokretne uglavnom pod blokadom banke i države zbog nagomilanih obaveza koje niko ne vraća.

Međutim, kako su nam posvjedočili, malo toga vrijednog ostalo je u ovom preduzeću, čiji je krug prilično zapušten i zarastao u travu i korov, pa su šanse da će doći do svog novca gotovo nikakve.

Borka Vujmilović, koja je 2016. godine otišla u penziju, s kolegama je došla kako bi vidjela da li će uspjeti naplatiti nešto od oko 12.000 maraka, koliko joj se duguje, ali joj je optimizam splasnuo čim je zakoračila u krug.

"Dok sam radila bilo je stoke, traktora i mehanizacije. Bilo je svega, a sada nema ništa osim jednog agregata i cisterni za mlijeko, koji su u veoma lošem stanju i pitanje je ima li to ikakvu vrijednost. Ako nam država ne pomogne, nećemo dobiti ništa. Teško ćemo se sami izboriti", kazala nam je ona.

Miroslava Drinić, advokat koji zastupa 55 bivših radnika "Farmlanda" koji su tužili firmu, kaže kako su ukupna potraživanja radnika oko 300.000 maraka bez kamata.

"Popis i zapljena stvari se vrše kako bi one bile prodate u cilju namirenja potraživanja radnika za plate, regres, prevoz i slično. Dok ne obiđemo cijelo preduzeće ne može se reći da li će imati išta da se zaplijeni i proda. Sve je zapušteno i vidjećemo da li će uopšte išta biti pogodno za prodaju", rekla je Drinićeva.

"Farmland" kroz obaveze i kredite državi duguje desetine miliona maraka. Spasonosno su najavljivali kineske investitore, koji su trebali da kupe objekte i postrojenja za 24 miliona evra, ali do realizacije tog posla nije došlo.

To ne treba da čudi s obzirom na to da su objekti i nekretnine totalno zapušteni pa je pitanje ko bi ulagao milione u ruševine.

Uprava nikada u potpunosti nije bila spremna da preuzme odgovornost na sebe, a krivicu su svaljivali na privatizaciju, koja je, kako su ocijenili, sprovedena nakaradno.

Pravni su sljedbenici nekadašnjeg PIK "Mladen Stojanović", od kojeg su, kako su tvrdili, preuzeli obaveze i dugovanja iako to nije bilo predviđeno kupoprodajnim ugovorom.

Godinama su bili jedni od najvećih korisnika podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pored toga imali su i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s "Robnim rezervama RS", koje su sada u stečaju i koje su zbog kršenja tog ugovora tužile farmu.

Pod koncesiju im je dodijeljeno oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RS, za koje ne plaćaju redovno koncesionu naknadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije