Privreda

Bivši radnici uništenih fabrika protestovali u Tuzli

Bivši radnici uništenih fabrika protestovali u Tuzli
Foto: N.N. | Bivši radnici uništenih fabrika protestovali u Tuzli

TUZLA - Nekoliko desetina bivših radnika uništenih fabrika s područja Tuzlanskog kantona protestovalo je danas u blizini zgrade pravosudnih institucija u Tuzli.

Oni i dalje traže provođenje izvršnih sudskih presuda u svoju korist i isplatu osam zagarantovanih ličnih dohodaka, koliko im pripada po Zakonu o stečaju.

Bivši radnici tvrde da stečajni upravnici uopšte ne poštuju presudu Ustavnog suda FBiH kada je u pitanju Zakon o stečaju, kao i da pravosudne institucije ovog kantona namjerno otežu postupke i presude donesene u korist radnika. Tako i dalje borbu za svoja prava vode radnici gračaničke fabrike "Fortuna". Njihovo posljednje ročište Skupštine povjerilaca je prekinuto jer su se navodno pojavili zahtjevi i potraživanja od strane nove grupe povjerilaca. Mjesec i po čekaju da se zakaže nova sjednica Skupštine.

"Bojimo se da ništa nećemo dobiti kako su krenuli stečajni upravnik i sud, radnik će ostati na zadnjem mjestu. Iako su donesene izmjene zakona, stečajna mafija i sudstvo to negiraju i tvrde da mi ne ulazimo u taj zakon", kazala je Rabija Hodžić, radnica "Fortune" u stečaju.

Godinama pokušavaju naplatiti svoje i bivši radnici "Poliolhema", koji su 2007. godine  tužili firmu "Organika" za razliku plata. Prije sedam godina dobili su oko 90 pravosnažnih presuda u svoju korist, koje još nisu realizovali. Potraživanja radnika nešto su manja od dva miliona maraka.

"Mi smo bili spremni i za vansudsku nagodbu za 600.000. Međutim, nema nikakve dobre volje sa druge strane da se javi i razgovara iz firme 'Organika'. Sud kaže da to nije imovina firme koju smo tužili. I to se vrti ukrug", pojasnio je Miodrag Todorović, bivši radnik.

Protesti bivših radnika iz brojnih zatvorenih firmi sa područja TK pred zgradom pravosudnih institucija u Tuzli traju već punih 10 godina, a od tada je samo porastao i broj uništenih firmi, ali i broj radnika na ulici. Radnici tvrde da stečajni postupci idu uglavnom na njihovu štetu.

"Na sceni je stečajna mafija. Mi stalno govorimo, ali nema institucije da se bori protiv te mafije", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije