Privreda

Biznismen iz Modriče poznat kao “najmoćniji Slavonac” u investiciji od 46 miliona evra

Biznismen iz Modriče poznat kao “najmoćniji Slavonac” u investiciji od 46 miliona evra
Foto: DAVOR JAVOROVIC/PIXSELL | Biznismen iz Modriče poznat kao “najmoćniji Slavonac” u investiciji od 46 miliona evra

OSIJEK - Završena su dva velika projekata Žito grupe, ukupne vrijednosti 46 miliona eura – specijalna bolnica i hotel u Čepinu u Slavoniji, javili su hrvatski mediji.

Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe koji je osigurao finansiranje, time ulazi u zdravstveni biznis.

BiznisInfo.ba podsjeća da se 62-godišnji Marko Pipunić smatra najmoćnijim čovjekom u Slavoniji. On je rođen u Bosni i Hercegovini gdje je živio sve do rata i gdje se i počeo baviti biznisom.

Detalji velikog projekta u Slavoniji

Privatna specijalna bolnica na 6.500 kvadratnih metara planirana je kao internacionalni medicinski centar s vodećim stručnjacima plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije te urologije, oftalmologije, ortopedije i drugih djelatnosti.

Zapošljavaće stotinu dominantno zdravstvenih radnika. Na čelu bolnice će biti Milomir Ninković, svjetski stručnjak u području plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Prvi milion zaradio s 29 godina

Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih firmi. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 miliona evra, a ukupno zapošljavaju više od 2.500 ljudi.

Trenutno je vodeći proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi i stočne hrane. Grupacija bavi se i obnovljivim izvorima energije, a u Osijeku ima i nekoliko građevinskih poduhvata u stanogradnji.

Svoj prvi značajniji kapital stekao je još prije rata. Tada je živio u rodnoj Modriči. Kratko vrijeme radio je kao referent prodaje rezervnih dijelova, a onda je 1990. s puncem otvorio privatnu firmu koja se bavila trgovinom.

"U dvije godine napravili smo ogroman skok jer smo od minimalne plate zarađivali ogroman novac. Tada je to bio neki drugi model, zatvoreno i kontrolirano tržište, bez tržišne ekonomije, što bi značilo – snađi se", ispričao je Pipunić za časopis Poduzetnik prije nekoliko godina.

S porodicom je 1992. izbjegao u Osijek. Iste godine osnovao je firmu Žito. Od tada je biznis samo rastao. Gotovo sve firme kupio je ili iz stečaja ili u predstečaju.

Pipunića mediji vole nazivati “kraljem žita”, “kraljem pršuta” ili “najmoćnijim Slavoncem”. 

Prvi milion (tadašnjih njemačkih maraka) zaradio je s 29 godina. Godine 2016. proglašen je osobom godine u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije