Privreda

Bjelica: Riješiti status "Nove Romanije"

Bjelica: Riješiti status "Nove Romanije"
Foto: Srna | Bjelica: Riješiti status "Nove Romanije"

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je lokalna uprava, u saradnji s višim nivoima vlasti, ušla u rješavanje statusa "Nove Romanije" preispitivanjem novog ugovora o zakupu kruga ove drvne industrije s jednim od katarskih investitora.

Bjelica je rekao novinarima da, prema njegovim saznanjima, firma "Hamdo grup" zakupac dijela proizvodnog prostora ove drvne industrije, nije izmirila skoro 800.000 KM obaveza prema radnicima za doprinose i poreze i da je Poreska uprava Republike Srpske blokirala imovinu te firme.

On je naveo da je na jučerašnjem sastanku sa delegacijom Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, koja je boravila na Sokocu, naglasio da rješenje vidi u raskidu ugovora o zakupu sa kompanijom "Hamdo grup" i u formiranju poslovne zone u krugu "Nove Romanije" na površini od 200.000 metara kvadratnih.

Bjelica je istakao da već postoje ponude jednog broja ljudi koji žele da investiraju ili da uzmu u zakup dio proizvodnog prostora koji ima svu potrebnu infrastrukturu.

On je naglasio da se nedavno pojavio problem u realizaciji ove ideje sa saznanjem da je potpisan novi ugovor o zakupu na godinu dana dijela drvoprerađivačkog kruga "Nove Romanije" sa jednim od ranijih investitora, te da sada slijede dodatne aktivnosti na preispitivanju tog ugovora u saradnji sa resornim ministarstvima u Vladi Republike Srpske.

Bjelica je podsjetio da je Vlada Srpske vlasnik više od 70 odsto imovine "Nove Romanije", Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" 18 odsto, a ostatak je vlasništvo nekoliko fondova.

On je istakao da mu sastanak sa delegacijom Ministarstva daje nadu da će lokalna uprava u saradnji s višim nivoima vlasti doći do rješenja u interesu građana ove opštine.

"Nastavljamo da se borimo da se pokrene poslovna zona, da se prošire kapaciteti sokolačke Toplane za proizvodnju toplotne energije, te da se postavi pogon za proizvodnju električne energije na kogeneraciju kad radi Toplana", naveo je načelnik opštine.

On je podsjetio da je i prošle godine uputio apel višim nivoima vlasti u Srpskoj da se raskine ugovor o zakupu "Nove Romanije", nakon što je došlo do određenih promjena u vlasničkoj strukturi kompanije "Hamdo grup", krize u proizvodnji i neispunjavanju preuzetih obaveza prema radnicima za poreze i doprinose.

Ugovor o zakupu imovine između "Nove Romanije" i katarskog investitora, odnosno Firme "Hamdo grup" potpisan je 2017. prema odobrenju Vlade Republike Srpske, ali je proizvodnja za sada u zastoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije