Privreda

Pratite nas na Google news

Blažević: Posljednji krik za pokušaj spašavanja "Aluminija"

Blažević: Posljednji krik za pokušaj spašavanja "Aluminija"
Foto: Fena | Blažević: Posljednji krik za pokušaj spašavanja "Aluminija"
Fena

MOSTAR - Nezavisni sindikat uposlenika (NSU) "Aluminija" upućuje posljednji krik za pokušaj spašavanja tvornice, radnika, Mostara, ali i cijele hercegovačke regije, kazao je predsjednik Skupštine NSU-a "Aluminija" Željan Blažević danas u Mostaru.

"Apeli su već upućivani i od toga nema ništa, ovo je posljednji krik za pokušavaj spašavanja tvornice, pokušaj spašavanja naših sudbina i sudbina naših obitelji. Ako se ništa ne promijeni, sve to će se poprilično osjetiti i u cijeloj državi", kazao je Blažević.

Naveo je kako zaposlene "Aluminija" ne zanimaju nikakve priče o raznim investitorima i sličnim temama koje se, kako kaže, plasiraju od jula.

"Nas interesira samo kako nastaviti s daljnjim radom. S jučerašnjim danom tvornicu smo pripremili za novog ulagača, očistili smo sve ćelije i izvadili čitav metal koji je bio u njima, ljevaonica nije pretrpjela velike štete i ona je spremna za rad, tako da što se tiče nas uposlenika 'Aluminija' koji smo tu ostali, uz velike napore odradili smo sav posao koji je bio do nas, a sve ostalo sada je na vlasnicima, vladi i političkim strukturama", istakao je Blažević.

Član Skupštine NSU-a "Aluminija" i član bivšeg Kriznog stožera Emil Ćorić kazao je da se u protekla četiri mjeseca pokušavalo pronaći način i odgovor na pitanje postoji li mogućnost ponovnog pokretanja proizvodnje.

"Dobili smo obećanja od svih, hrvatske politike, politike Vlade FBiH, premijera i drugih da će učiniti sve kako bi našli investitore koji će uložiti novac i na taj način ponovno pokrenuti proizvodnju. Za to vrijeme mi smo ostali pripremiti tvornicu za mogući ponovni start. Paljenje je trebalo krenuti u više etapa, prošla su već četiri mjeseca od gašenja, ali novac nitko nije uspio osigurati", kazao je Ćorić.

Dodao je kako radnici nikad nisu bili problem "Aluminija".

"Radnici nisu proizvodili gubitke, oni su radili i uradili svoj posao najbolje što se može i nikad u ovoj tvornici nisu bili problem. Zakazala je politika i svi oni koji su trebali napraviti nešto kako bi pomogli, ali svi su oprali ruke od nas, a mi ne možemo napraviti više ništa. S jučerašnjim danom očistili smo svih 167 ćelija koje su bile ugašene i iz njih izvadili metal te su one sada spremne za investitore. Zašto investitor još nije došao, zašto dogovori s investitorima traju tako dugo, mi ne znamo i ne možemo na to utjecati", naveo je Ćorić.

Predsjednik NSU-a "Aluminija" Ivan Kolobarić istaknuo je kako u slučaju da se u sljedećem razdoblju ništa ne dogodi slijedi sva moguća borba za radnička prava.

"Ne isključuju se ni prosvjedi niti bilo koje druge mjere koje mogu pridonijeti ostvarivanju naših radničkih prava koja su nam zajamčena zakonom o radu", istaknuo je Kolobarić.

Na konferenciji je istaknuto kako preostali uposlenici "Aluminija" ne dobivaju platu još od 1. avgusta nego umanjene nadoknade, ali da Nadzorni odbor ima punu nadoknadu.    

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije