Privreda

Pratite nas na Google news

Bolje alternative pušenju uz pomoć nauke

Bolje alternative pušenju uz pomoć nauke
Foto: N.N. | Bolje alternative pušenju uz pomoć nauke
N.N.

Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), usprkos mnogim kampanjama za prestanak pušenja, do 2025. godine će na svijetu biti više od milijardu pušača.

I iako ne postoji bolje rješenje za sve te pušače, osim da potpuno ostave cigarete i bilo koji vid duvana, u kompaniji Philip Morris International (PMI) vjeruju da mogu pozitivno uticati na zdravstvene navike ljudi tako što će ponuditi bolju i zadovoljavajuću alternativu.

Ovo je dio poslovne filozofije najvećeg svjetskog proizvođača duvana, koju pod nazivom “Budućnost bez dima” PMI zagovara već duže vrijeme.

Kao potvrda svojoj poslovnoj filozofiji, kompanija je do sada uložila preko 6 milijardi US dolara u razvoj IQOSa. Radi se o uređaju koji zagrijavanjem eliminiše upravo ovaj najveći problem - duvanski dim, a koji se  odnedavno može naći i u IQOS zoni Delta City centra u Banjaluci.

Dokazali su da je IQOS manje štetan od pušenja, da nikotinska para koju korisnici IQOS-a udišu umjesto duvanskog dima sadrži u prosjeku 95 odsto manje štetnih i potencijalno štetnih supstanci u odnosu na dim koji nastaje pri sagorijevanju cigarete.

U razvoju IQOSa učestvovalo je više od 400 naučnika iz 30 različitih naučnih disciplina počevši od molekularne biologije do medicine i farmacije, i oni su najzaslužniji za uspješno sprovođenje nove vizije Philip Morris International.

Naučnici su otkrili da je duvanski dim, a ne nikotin glavni uzročnik obolijevanja pušača.

Kompanija Philip Morris, osim svog opredjeljenja da je prestanak pušenja i dalje najbolja alternativa, vjeruje i da pušači prije svega moraju biti informirani i edukovani da alternativa postoji kako bi napravili izbor koji smatraju da je najbolji za njih.

Ali ono šta kompanija smatra najvažnijim je da što veći broj pušača zna i na pravi način razumije sve što je važno o ovom proizvodu, jer on predstavlja bitnu alternativu nastavljanju pušenja cigareta, a za tako nešto je potrebna angažiranost cijelog društva, a ne samo kompanije Philip Morris. 

Mnogi pušači su svjesni štetnosti pušenja, i traže bolje alternative pušenju, a dokaz tome je i 7,3 miliona pušača širom svijeta koji su se opredijelili isključivo za IQOS.

Ubrzan razvoj alternativnih, manje štetnih proizvoda smanjenog rizika, kao što je IQOS, je odgovor kompanije Philip Morris International na promjenu u društvu i novih zahtjeva koje, prije svih, potrošači postavljaju pred ovog duvanskog giganta, koji je odlučio biti dijelom rješenja i uvesti promjene koja će pozitivno uticati na zdravlje pušača, njihove okoline, ali i javno zdravlje uopšte.

Od novembra 2014. kada se IQOS prvi put pojavio u prodaji u Japanu, danas je dostupan na 45 tržišta širom svijeta, uključujući tu, odnedavno, i Bosnu i Hercegovinu.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije