Privreda

Borba titana: Vlasnik Luj Vitona tuži Vizu i Masterkard

Borba titana: Vlasnik Luj Vitona tuži Vizu i Masterkard
Foto: Pexels/Ilustracija | Borba titana: Vlasnik Luj Vitona tuži Vizu i Masterkard

Poslovno carstvo Bernara Arnoa, francuskog biznismena i najbogatijeg čovjeka na svijetu, pokrenulo je niz tužbi protiv kompanija Visa i Mastercard usred tekućeg spora oko naknada za kreditne kartice.

Više od desetak luksuznih brendova koji čine dio konglomerata LVMH pokrenulo je tužbe protiv američkih platnih divova na Višem sudu.

Britanski The Telegraph javlja da su među pojedinačnim tužiocima imena visokog profila kao što su Tiffany & Co, Christian Dior i Bulgari, kao i hotelski biznis Belmond, koji upravlja Venice-Simplon Orient Expressom.

Svi ovi brendovi su u vlasništvu LVMH-a sa sedištem u Parizu, a koji na kraju kontroliše Arno, najbogatiji čovjek na svijetu s neto vrijednošću od oko 214 milijardi dolara. Najpoznatiji brend koji posluje unutar grupe je Louis Vuitton.

Detalji slučaja tek treba da budu objavljeni, iako se smatra da su tvrdnje povezane sa dugotrajnom borbom oko međubankarskih naknada. Ove naknade trgovci plaćaju bankama kada prihvataju plaćanje karticama kompanija Visa ili Mastercard, prenosi B92.

Međutim, kompanije već dugo tvrde da su naknade koje naplaćuju dva provajdera plaćanja antikonkurentne, koštaju ih milijarde i podižu krajnje cijene koje plaćaju potrošači.

Ovo je dovelo do niza drugih, odvojenih tužbi kompanija kao što su Vodafone, Ocado i Fortnum i Mason, koji su u različitim nivoima sudskih postupaka, prenosi Investitor.

Termin za saslušanje održaće se na Apelacionom sudu za konkurenciju u novembru.

Visa i Mastercard su se uporno branili od tužbi na različitim sudovima i zemljama, jer tvrde da su naknade regulisane i dizajnirane da prikažu realnu vrijednost koju pružaju mreže za elektronsko plaćanje.

Ovo pitanje je takođe izazvalo grupnu tužbu potrošača protiv preduzeća čija je vrijednost procijenjena na oko 10 milijardi funti.

Mastercard je te tvrdnje opisao kao "fundamentalno pogrešne" i tvrdio da ih treba odbaciti.

Od 2015. godine naknade za razmjenu su ograničene na 0,2% za debitne kartice i 0,3% za kreditne kartice.

LVMH, Mastercard i Visa su odbili da javno komentarišu pokrenuti sudski postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije