Privreda

Borba za "Kraš": Zašto akcionari odbijaju Šaranovića?

Borba za "Kraš": Zašto akcionari odbijaju Šaranovića?
Foto: N.N. | Borba za "Kraš": Zašto akcionari odbijaju Šaranovića?

Ko je omađijao male akcionare "Kraša" kada ne žele da prodaju akcije srpskom biznismenu Nebojši Šaranoviću po dva i po puta višoj cijeni od tržišne?

Na ovo pitanje ni u Hrvatskoj niko nema odgovor, pogotovo što su isti dioničari prije gotovo godinu dana gledali kako vlasnici većinskog paketa, Mesna industrija "Braća Pivac", uspijevaju da uz pomoć uprave "Kraša" emisijom novih akcija svoj udio uvećaju sa 25 na 30,7 odsto.

Sada po istom principu pokušavaju da lansiraju novu emisiju dionica i da se popnu još koji procenat gore, a sve to bi da urade kako bi iz priče o dodatnoj dokapitalizaciji eliminisali Šaranovićevu "Kapa star grupu".

Uprava "Kraša" i braća Pivac, u strahu od "Kapa stara", koji se, prema zvaničnim podacima Zagrebačke berze, krajem protekle nedjelje popeo na 24,59 odsto vlasništva, već najavljuju da neće dozvoliti Šaranoviću da učestvuje u kupovini novoemitovanih akcija. Sve to ne bi bilo čudno da radnici akcije, koje su vrijedele 400 kuna, sada neće da prodaju za 1.050 kuna po komadu.

Inače, odlukom Skupštine akcionara od 31. avgusta 2018, izvršena je emisija 125.000 novih akcija u iznosu od 50 miliona kuna, po cijeni od 400 kuna za dionicu. Od tog broja akcija, Mesna industrija "Braća Pivac" upisala je 117.284 akcije, što čini čak 93,8 odsto od ukupno emitovanih dionica, čime je svoj vlasnički udio u "Krašu" povećala sa 25 na 30,7 odsto, prenose "Večernje novosti".

Pomenute akcije MI "Braća Pivac" platila je 46,9 miliona kuna. Nepunih godinu dana kasnije, 117.284 akcije po cijeni od 1.050 kuna na Zagrebačkoj berzi vrijede 123,1 milion kuna. Iz toga proizlazi da je MI "Braća Pivac" za deset mjeseci ostvarila profit od nevjerovatnih 76,2 miliona kuna (10,2 miliona evra), samo na osnovu emisije novih dionica iz 2018.

Postavlja se veliko pitanje zašto ostali dioničari, a među njima je i veliki broj radnika, nisu upisali dionice po ovoj izuzetno povoljnoj cijeni i ostvarili profit od 650 kuna po akciji.

Možda se razlog krije u tome da se već danima u hrvatskim medijima spekuliše o pomenutoj novoj emisiji dionica, iz koje bi na bazi člana 8. stav 5. Statuta "Kraša" mogla biti isključena "Kapa star grupa".

Imajući u vidu da se nova emisija dionica može obaviti na osnovu prijedloga uprave "Kraša", a uz saglasnost Nadzornog odbora, postavlja se pitanje ko i zašto MI "Braća Pivac" omogućava ovakve pogodnosti, a diskriminiše ostale deoničare.

Iako je zastupnica "Kraša" Marica Vidaković za "Novosti" demantovala da je sredinom oktobra održan zbor radnika, kojima je naloženo da Pivcima prodaju akcije po nižoj cijeni, a da će ih oni obeštetiti, redakcija "Novosti" je došla u posjed fotografije iz "Kraša" koja to opovrgava. 

Na slici je poziv na zbor u ponedjeljak, 21. oktobra, u 13.30, u "Krašovom" restoranu "Bombona". 

O čemu se razgovaralo i da li je napravljen neki scenario u kojem ima elemenata kršenja zakona, u ovom trenutku ostaje samo da nagađamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije