Privreda

Boreli iz Sombora izdaje lokale širom Srbije

Boreli iz Sombora izdaje lokale širom Srbije
Foto: N.N. | Bivši gigant SFRJ izdaje lokale širom Srbije

Nekadašnji jugoslovenski gigant za proizvodnju obuće Boreli iz Sombora izdaje 12 svojih prodavnica u isto toliko gradova širom Srbije.

Javno otvaranje ponuda održaće se 30. avgusta ove godine u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Novom Sadu.

Lokali se izdaju u Arilju, Kanjiži, Mionici, Pirotu, Rekovcu, zatim u Vladičinom Hanu, Leskovcu, Kladovu, Soko Banji, kao i Kragujevcu, Kovinu i Plandištu. Firma Boreli iz Sombora je nakon raspada Jugoslavije postala nasljednik fabrike Borovo iz Hrvatske.

Na ovim prostorima bila je čuvena i po proizvodnji popularnih borosana i startas patika.

Ova firma je otišla u bankrot 2016. godine, a u vlasništvu nekadašnjeg proizvođača obuće ostalo je više od 90 prodavnica širom Srbije.

Fabriku Bata - jugoslavenska tvornica gume i obuće d.d. Borovo osnovao je 1931. češki industrijalac Jan Bata u okolini Vukovara u Hrvatskoj.

Zlatno vrijeme ove fabrike obuće bilo je u Jugoslaviji tokom 80-tih godina prošlog vijeka kada je Borovo zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 miliona pari obuće godišnje, 580.000 komada auto guma i 12.500 tona gumeno-tehničke robe.

Poslije raspada SFRJ Borovo je nastavilo da postoji u Hrvatskoj, a 1997. godine fabrika obuće u Somboru promijenila je ime u Boreli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije