Privreda

Brexit doveo do većih troškova, papirologije i kašnjenja

Brexit doveo do većih troškova, papirologije i kašnjenja
Foto: Pixabay | Brexit doveo do većih troškova, papirologije i kašnjenja

LONDON - Britanske firme su pogođene pvećanim troškovima, papirologijom i kašnjenjima na granicama kao rezultat Brexita, rekli su posla-nici Parlamenta Velike Britanije.

U izvještaju parlamentarnog nadzornog organa za potrošnju Komiteta za javne račune (PAK) navodi se da je jasno da napuštanje EU utiče na obim trgovine u Velikoj Britaniji.

Takođe je upozoreno da bi se stvari mogle pogoršati ove godine kada budu uvedene nove kontrole uvoza.

Vlada Velike Britanije saopštila je da je nastavila da obezbjeđuje da preduzeća dobiju podršku koja im je potrebna za efikasnu trgovinu s Evropom.

"Jedno od velikih obećanja Brexita bilo je oslo-bađanje britanskih preduzeća kako bi im se dao prostor za maksimiziranje produktivnosti i doprinosa ekonomiji - što je sada još više potrebno na dugom putu oporavka od pandemije", rekla je predsjednica PAK-a Meg Hilier.

Ipak, navodi ona, jedini vidljivi uticaj dosad su povećani troškovi, papirologija i kašnjenja na granicama.

Iako je bilo teško razdvojiti uticaj Brexita od efekata kovida i širih globalnih problema, bilo je jasno da je izlazak iz EU uticao na obim trgovine u Velikoj Britaniji, saopštio je PAK.

U svom izvještaju PAK navodi da je zabrinut zbog toga šta će se dogoditi kada se putnički saobraćaj preko britanske granice vrati na normalan nivo kad se pandemija smiri.

A, planove Vlade Velike Britanije za stvaranje na-jefikasnije granice na svijetu do 2025. godine ovaj komitet opisao je kao optimistične, s obzirom na to kako stvari stoje danas, prenio je BBC.

Ipak, možda je bitnije kako sve ovo proživljavaju ljudi kojima posao ovisi o svemu tome. Naime, Meri Kvik proizvodi sir u Devonu i kaže da se nalazi Odbora poklapaju s njenim iskustvima.

"Postoje sve ove prepreke da se uradi ono što je nekada bilo stvarno, stvarno jednostavno, a to je bilo pristanak na prodaju, a zatim pozivanje prevoznika i sve se završi i dobijete platu", rekla je ona za Radio 5 Live.

Kaže da još nije vidjela nove prilike kojima se nadala nakon Brexita. Brine se da će klijenti u EU prestati uzimati njene proizvode ako se problemi nastave.

"Koliko dugo ćete raditi nešto što želite kada je to zaista zamorno i skupo, a naplaćuje vam se mnogo više novca", kaže Kvikova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije