Privreda

Brnabić: Regionalnom saradnjom i ekonomskim razvojem u bolju budućnost

Brnabić: Regionalnom saradnjom i ekonomskim razvojem u bolju budućnost
Foto: Tanjug/Peđa Vučković | Brnabić: Regionalnom saradnjom i ekonomskim razvojem ka boljoj budućnosti

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas na završnom panelu na "Jahorina ekonomskom forumu" da je "Otvoreni Balkan" ogromna šansa za sve države u regionu, ne samo za Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, te da ta inicijativa mladima nudi bolju budućnost.

Brnabićeva je ocijenila da se ovaj forum iz godine u godinu održava u sve složenijoj ekonomsko-političkoj situaciji, ali da to na smeta sve boljoj privrednoj saradnji Srbije i Republike Srpske.

"Sa Republikom Srpskom, Srbija bilježi izvoz u prošloj godini od 1,56 milijardi evra, uvoz je bio 780 miliona KM, tako da je ukupna spoljnotrgovinska razmjena iznosila 2,34 milijarde evra", navela je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, u 2021. godini udio izvoza iz Srbije ka EU bio je oko 65 odsto, najveći do sada, a u regionu i CEFTI oko 17 odsto, dok je najveći regionalni partner bila BiH sa 7,2 odsto.

Prema njenim riječima, "Otvoreni Balkan" je ogromna šansa za sve države u regionu, ne samo za Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Ako bi se sve te države uključile u ovu inicijativu, kaže ona, došlo bi do povećanja BDP-a u regionu za oko sedam odsto.

Ona je istakla da mladi u regionu zaslužuju mnogo bolji život, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, biznis, a to im upravo nudi "Otvoreni Balkan".

S tim u vezi, Brnabićeva je za jun najavila potpisivanje sporazuma o elektronskom identitetu građana unutar "Otvorenog Balkana".

"'Otvoreni Balkan' nije institut zamjene za članstvo u EU", naglasila je premijer Srbije, koja je izrazila zadovoljstvo učešćem na "Jahorina ekonomskom forumu".

Učesnici završnog panela "Regionalna saradnja i ekonomski razvoj" razmijenili su svoja mišljenja i stavove i o mnogim drugim sociološko-ekonomsko-političkim temama.

Na dvodnevnom "Jahorina ekonomskom forumu" glavna tema na 14 panela bila je "Globalni ekonomski izazovi i prilike", dok su kroz rasprave bile zastupljene i regionalne teme kao što su "Otvoreni Balkan", regionalna saradnja, kao i jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije.

"Jahorina ekonomski forum 2022" održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara, a okupio je oko 550 učesnika iz desetak evropskih zemalja.

Organizator skupa Goran Račić najavio je da će zaključci sa foruma biti objavljeni za nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije