Privreda

Cvijanović i Brnabić: Rast prihoda i investicija u RS i Srbiji

Cvijanović i Brnabić: Rast prihoda i investicija u RS i Srbiji
Foto: Nedžad Uglješa | Brnabić i Cvijanović o značaju regionalne saradnje
Mirsada Lingo Demirović

JAHORINA – Reformski procesi u Republici Srpskoj i Republici Srbiji – značaj regionalne saradnje, tema je panela na kojem su učestvovale premijerke Republike Srpske i Republike Srbije Željke Cvijnaović i Ane Brnabić.

Dvije premijerke su u okviru ekonomskog foruma Jahorina govorile o  značajnim procesima koji se odvijaju u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, o rastu prihoda i rastu investicija.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske izjavila je  na Jahorini da je  usvojeni rebalans budžeta RS u iznosu 74 miliona KM rezultat više različitih mjera provedenih u prethodnom periodu.

 „Ne pamtim da je ikada ranije bio rebalans“, rekla je Cvijanovićeva učestvujući na „Jahorina biznis forumu“.

 Prema njenim riječima, sve ono što se parcijalno, ali organizovano radilo u prethodnom periodu počelo je istovremeno da daje rezultate.

Ona je istakla da su mjere za prevazilaženje krize preduzimane ciljano, pri čemu se Vlada RS potpuno otvorila prema socijalnim partnerima.

 „Gotovo svaku mjeru smo ispregovarali sa socijalnim partnerima, dobro smo slušali poslovnu zajednicu, radničku populaciju, odnosno sindikat, šta kažu socijalne kategoriije“, objasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, logika bi nalagala da se štedi, ali se Vlada Srpska opredijelila da u saradnji sa socijalnim partnerima ide na povećanja, vodeći računa da to ne ugrozi cjelokjupan sistem plaćanja.

Konstatovala je da je povećane prihode neko morao da proizvede. Dodala je da su prioriteti RS privredna sfera, da se povećavaju plate u poljoprivrdi, da se smanji jaz  u platama u javnom i adminsitrativnom sektoru.

Ističe da fokus treba staviti na domaće investitore, naranvo ne isključujući strane.

Ana Brnabić, premijerka Srbije isitče da je važno fokus vratiti na domaće investitore, ali da se lokalne samoupravem oraju pokazati agilnije.

Govoreći o značaju regionalne saradnje dvije premijerke su najavile da će se u narendim mjesecima održati sjendica dvije vlade, Srbije i Republike Srpske u Trebinju, te da su na pomolu značajni projekti iz oblasti  energetike.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije