Privreda

Brodosplit zbog sankcija Rusiji mora da zaustavi proizvodnju

Brodosplit zbog sankcija Rusiji mora da zaustavi proizvodnju
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL | Brodosplit zbog sankcija Rusiji mora da zaustavi proizvodnju

Predsjednik Uprave Brodosplitskog brodogradilišta Tomislav Debeljak najavio je da kompanija obustavlja proizvodnju, jer su sankcije Evropske unije Rusiji prouzrokovale blokadu 60 miliona evra vlastitih sredstava.

Zbog svoje veličine, koja nadilazi mogućnosti hrvatskog bankarskog sistema, Brodosplit je finansirao izgradnju dva broda, Golden horizonta i Janšoniusa, sredstvima VTB Evrope, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu, objasnio je Debeljak za Hinu.

Kako je vlasnik VTB Evrope ruska banka VTB Rusija, na ovu banku su takođe uticala ograničenja koja su zemlje EU nametnule Rusiji.

Situacija u kojoj se nalazimo izuzetno je dramatična jer je VTB obustavio sve dalje isplate svih kredita zbog situacije u Ukrajini koja nas je blokirala, rekao je Debeljak, prenosi portal Indikator.ba.

Prema njegovim riječima, proizvodnja je obustavljena dok se ne riješi komplikacija, a do tada će radnici raditi pola radnog vremena.

U Brodosplitu su se obratili hrvatskoj vladi i Hrvatskoj razvojnoj banci HBOR za pomoć u rješavanju nastalih komplikacije i žele da ovu vrijednost kredita preuzme HBOR.

Ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da su država i HBOR uvijek spremni za saradnju s hrvatskim brodogradilištima, ali da su kod Brodosplita, koji je trenutno zaustavio proizvodnju, u pitanju "nešto složeniji problemi" u odnosu na one koji se komuniciraju u javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije