Privreda

Broj skijaša na Jahorini porastao za 225 odsto

Broj skijaša na Jahorini porastao za 225 odsto
Foto: Arhiva | Broj skijaša na Jahorini porastao za 225 odsto

BANJALUKA - Na pojedinim planinama u BiH tokom ovogodišnje zimske sezone sabiraju utiske, a svakako su najzadovoljniji na Jahorini, jer su zabilježili najuspješniju zimsku sezonu u istoriji Olimpijskog centra.

Tokom zimske turističke sezone na Jahorini, koja je pri samom kraju, nakon pet mjeseci i više od 140 dana rada skijališta u kontinuitetu, zabilježene su velike promjene u segmentima poslovanja, od broj skijaša, koji je porastao za 225 odsto, do povećanja prihoda, zimskih prolaza i prometa.

Dejan Ljevanić, direktor Olimpijskog centra "Jahorina", rekao je da je iza njih sigurno najuspješnija zimska sezona u istoriji te da najveću zahvalnost duguju Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, koji je podržao ovaj centar kada je bio u dosta lošem stanju.

"Prvi u regionu smo pustili skijalište u rad čak 29. novembra, a planiramo ga zatvoriti u nedjelju, koja će biti 144. dan skijanja u ovoj sezoni. Bićemo posljednji u regionu koji zatvaraju skijalište", rekao je Ljevanić za "Nezavisne".

On kaže da su ostvarili promet od 7.800.000 KM, što je povećanje za 170 odsto, a povećani su i prihodi od parkinga i ski-škole.

"Broj skijaša je porastao za 225 odsto u odnosu na sezonu 2017. godine, te je tako broj vožnji dostigao gotovo dva miliona, a indirektni prihod od skijališta je 125 miliona KM, što je uspjeh koji će se teško ponoviti", kaže Ljevanić.

Nedeljko Elek, predsjednik Odbora OC "Jahorina", kaže da su ovu sezonu na Jahorini produžili sezonu i uspjeli ostvariti sve zacrtano, te da sada postavljaju sebi još više ciljeve.

U OC "Jahorina" su saopštili da su sezonu obilježile i bogata zabavna i takmičarska dešavanja, poput Olimpijskih igara za mlade, dolazak više od 150 skijaša iz Kine, koji su na Jahorini radili pripreme za Olimpijske igre, a posjetioce su na muzičkim koncertima uveseljavale regionalne muzičke zvijezde.

Kada su u pitanju druge zimske destinacije, Amira Ganić, direktorica prijedorske Turističke organizacije, kaže da je prošla zimska sezona na Kozari bila bolja u odnosu na ovu, jer je u prošloj bilo više snježnih dana.

"Mi smo zadovoljni i s ovom godinom, imali smo više posjetilaca, jer Kozara nije samo skijaški centar, nego pruža ponudu tokom čitave godine. U međuvremenu tokom zimske sezone organizovana je i manifestacija 'Dani zime na Kozari', koja unapređuje zimski turizam", kaže Ganićeva.

Dodaje da još nemaju podatke o broju noćenja ostvarenih na Kozari, ali da svakako može reći da je zadovoljna ovom sezonom.

"Našu planinu najviše posjećuju domaći turisti, ali i Slovenci, koji su vezani za Kozaru ne samo tokom zime, nego i tokom ljeta. Osim što im je blizu, ona im je i jeftina, te posjećuju memorijalni kompleks i pješače planinarskim stazama, kojima je Kozara bogata. Osim Slovenaca, česti gosti su i Italijani", ističe Ganićeva.

Zinedin Jaganjac, iz skijališta Oštrelj kod Bosanskog Petrovca, kaže da su imali oko 1.500 gostiju tokom zimske sezone te da nije zadovoljan kako je ona protekla, jer nije bilo dovoljno snijega.

On kaže da ovo skijalište uglavnom posjećuju domaći gosti iz Drvara, Dervente, Banjaluke i Bosanskog Petrovca, ali da ima u manjem broju i gostiju iz Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije