Privreda

"Bulgartabak" da se izjasni o prodaji fabrike u narednih 10 dana

"Bulgartabak" da se izjasni o prodaji fabrike u narednih 10 dana
Foto: N.N. | "Bulgartabak" da se izjasni o prodaji fabrike u narednih 10 dana

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske traži od "Bulgartabaka" da se u narednih deset dana pisanim putem izjasni da li želi prodati Fabriku duvana Banjaluka, kako bi Vlada mogla tražiti strateškog partnera da fabrika nastavi proizvodnju, zaključeno je na današnjem sastanku u Banjaluci predstavnika Vlade, "Bulgartabaka" i sindikata.

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka Miroslav Marinković rekao je Srni da je ova varijanta prihvatljiva za sindikat i radnike.

"Vlada Republike Srpske je trenutno na strani radnika - da se ova fabrika ne smije zatvoriti i da se mora tražiti strateški partner, kako bi fabrika nastavila rad i proizvodnju", istakao je Marinković.

Predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske Aleksandar Tomić rekao je Srni da je zadovoljan današnjim sastankom, jer sindikat ulaže maksimalne napore u saradnji sa Vladom Republike Srpske da se fabrika ne zatvara.

"Plašim se da je `Bulgartabak` kioske `Lafka` uslovno prodao kako Fabrika duvana Banjaluka više ne bi radila. Prodali su brendove i maloprodaju", istakao je Tomić.

On zaključuje da je ovo bio indirektni pokušaj "Bulgartabaka" da zatvori Fabriku duvana, zbog čega sindikat uz pomoć Vlade Republike Srpske ulaže dodatne napore da to toga ne dođe.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić, predstavnici kompanije "Bulgartabak", Granskog sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske, te predstavnici Sindikata Fabrike duvana Banjaluka.

U Banjaluci je 27. februara održan sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske, kompanije "Bulgartabak", Saveza sindikata Republike Srpske i Sindikata Fabrike duvana Banjaluka u vezi rješavanja problema u ovoj fabrici, nakon najave vlasnika o mogućnosti njenog gašenja.

Vlada Republike Srpske potpisala je 9. aprila 2013. godine Memorandum o razumijevanju sa "Bulgartabakom" kojim se ova kompanija obavezuje da će u naredne tri godine zadržati postojeći broj radnika, investirati u modernizaciju fabrike i početi sa radom prepoznatljivih brendova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije