Privreda

Bursać: Žetva pšenice u toku, dobar kvalitet i prinos zrna

Bursać: Žetva pšenice u toku, dobar kvalitet i prinos zrna
Foto: Pixabay | Bursać: Žetva pšenice u toku, dobar kvalitet i prinos zrna

Žetva pšenice u Republici Srpskoj počela je ranije nego prethodnih godina, a kvalitet i prinos je veoma dobar, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać.

Bursać je naveo da će ovogodišnja žetva biti iznad višegodišnjeg prosjeka, odnosno da prve procjene govore o prinosu od šest tona po hektaru.

"Pšenica je zasijana na oko 42.000 hektara i ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale žetva bi trebala biti završena za oko mjesec dana. Količina vlage u zrnu pšenice je veoma niska. Pšenica je suva je i zrela", naglasio je Bursać.

On je dodao da ove godine očekuju da sa njiva u Republici Srpskoj bude skinuto oko 250.000 tona pšenice.

Bursać smatra da poljoprivrednici ove godine mogu razmišljati o dobroj zaradi kada je riječ o hljebnom žitu i pšenici.

On je istakao da je pšenica berzanska roba i da niko ne može značajno uticati na njenu otkupnu cijenu, te naglasio da je važno da postoji interes za otkup pšenice u Republici Srpskoj, kao i dovoljno kapaciteta za skladištenje.

"Na berzama je sada otkupna cijena od 0,36 do 0,38 KM bez PDV-a. Sa podsticajima koje daje resorno ministarstvo, uključujući i regresirano dizel gorivo, u iznosu od 580 KM po hektaru, siguran sam da naši ratari imaju dobru računicu i rentabilnu proizvodnju pšenice sa dobrim prinosom i kvalitetom zrna", rekao je Bursać, prenosi Srna.

On je naglasio da Ministarstvo kontroliše posljednje parcele posredstvom softverskog sistema i da bi ubrzo nakon toga mogla uslijediti isplata podsticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije