Privreda

Čakrabarti: EBRD će ove godine u BiH uložiti 400 miliona evra

Čakrabarti: EBRD će ove godine u BiH uložiti 400 miliona evra
Foto: N.N. | Čakrabarti: EBRD će ove godine u BiH uložiti 400 miliona evra

SARAJEVO - Trećeg, završnog dana godišnje sjednice Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu održana je sesija "Investiranje u BiH - investicije u profitabilne projekte", u okviru koje su potencijalnim investitorima predstavljeni potencijali za ulaganje u Bosni i Hercegovini i to u segmentu drvne, automobilske i poljoprivredne industrije, te informacionih tehnologija i energetskog sektora.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, pozvao je u uvodnom obraćanju potencijalne investitore da ulažu u energetski sektor BiH, jer ekonomski potencijal BiH u hidroenergiji iznosi 5.800 megavata, što je stavlja na osmo mjesto u Evropi, te dodao da je do sada iskorišteno samo 2.000 megavata.

"Raduje me da istraživanja pokazuju da se u BiH investira zbog bitnih prednosti koje ona ima, kao što su dobar geostrateški položaj, kvalitetni prirodni resursi, edukovana radna snaga, razvijen bankarski sektor i stabilan kurs, mogućnost razvoja preduzetništva kroz mala i srednja preduzeća, razvojni, profitabilni i atraktivni projekti u sektoru transporta, energetike, šumarstva, drvne i metalske industrije, poljoprivrede, kao i u sektoru turizma", istkao je Zvizdić.

On je poručio da je 84 odsto postojećih investitora spremno da preporuči BiH kao zemlju za ulaganje, a da 70 odsto planira da reinvestira u BiH u naredne tri godine.

Istakao je da je jedan od važnih sektora u BiH putna infrastruktura, te da kroz BiH prolazi najduži dio koridora 5c, čak 335 kilometara.

On je pozvao sve investitore da ulažu u izgradnju ovog koridora, kao što je to uradio i EBRD, koji je do sada u izgradnju koridora 5c investirao više od 550 miliona evra.

Suma Čakrabarti, predsjednik EBRD-a, kazao je da očekuje da će 2019. godina biti rekordna što se tiče investicija ove banke u BiH i da će one dostići iznos oko 400 miliona eura, što je dvostruko više nego prošle godine. Čakrabarti je dodao da se investicije EBRD-a u BiH, koje od 1996. godine iznose 2,3 milijarde eura, u posljednje tri godine stalno povećavaju. Podvukao je da je poboljšanje povezanosti između zemalja regiona, te povezivanje regiona i EU u srži investicija ove banke u BiH. Podsjetio je da EBRD učestvuje u finansiranju ključne infrastrukture, uključujući i koridor 5c i povezivanje glavnih gradova s lukom Ploče, te drugim tržištima.

Ističući da BiH ima veliki potencijal za domaće i strane investitore, on je zahvalio EU, MMF-u i Svjetskoj banci te svim drugim partnerima EBRD-a koji žele da nastave da pomažu BiH u ekonomskom razvoju i rješavanju izazova koji se nalaze pred ovom zemljom.

"BiH ide stalno naprijed na putu ka EU i posebno to radi zbog svojih mladih ljudi, zbog čega mislim da ima svijetlu budućnost", zaključio je Čakrabarti i dodao da će EBRD pomoći svim investitorima koji su spremni da investiraju u profitabilne projekte u BiH.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio je da je već spremno 200 miliona evra za više projekata, od čega je 100 miliona evra za privatni sektor, a 100 za infrastrukturu i "zelene gradove". Pojasnio je da je preostalih 200 miliona evra "u pripremi", odnosno EBRD i institucije u BiH završavaju administrativne poslove za kredite za mala i srednja preduzeća, te za projekte gradova kao što su Banjaluka, Bijeljina, Zenica, Sarajevo, Mostar.

U okviru sesije govorili su i predstavnici uspješnih kompanija iz BiH, a Igor Gordić u ime Olimpijskog centra "Jahorina", pozvao je strane investitore da ulažu u BiH, koja je, kako je rekao, predivna zemlja.

"Ovoj zemlji su potrebna vaša ulaganja da bi kapitalizovala svoj potencijal i resurse. BiH ima potencijalni rast od 10 odsto u ovoj oblasti i projekcije su da će se tako i nastaviti. Od 2010. godine imamo stabilan priliv turista, a svake godine taj broj se povećava od pet do 10 odsto", napomenuo je Gordić te prošlu godinu obilježio kao najuspješniju godinu OC "Jahorina".

U Sarajevu je danas potpisan i Ugovor o zajmu - projekat koridor 5c - obilaznica Doboj u vrijednosti 210 miliona eura, od čega je 150 miliona za Republiku Srpsku i 60 miliona za Federaciju BiH.

Podrška Addiko banke SME sektoru

Selma Omić, članica Uprave Addiko Bank Sarajevo, na panel diskusiji "Razvoj Trade Finance usluga na području zapadnog Balkana", istakla je da kao posljedica rasta vanjske trgovine, aktivnosti finansiranja trgovine na zapadnom Balkanu takođe rastu, pri čemu je tokom prošle godine u BiH zabilježen rast od oko 12%.

"Još se najčešće koriste tradicionalni instrumenti finansiranja trgovine, kao što su garancije i akreditivi, pri čemu i akreditivi u manjem obimu. Ostali proizvodi za finansiranje trgovine imaju značajan potencijal za razvoj na našem tržištu", istakla je Selma Omić i naglasila da je fokus Addiko banke SME sektor koji je pokretač lokalne ekonomije.

"Podrškom ovom sektoru indirektno pomažemo i lokalnim zajednicama u njihovom ekonomskom razvoju", istakla je i dodala da je tokom protekle četiri godine, Addiko banka u BiH ostvarila impresivan rast od preko 100% broja izdatih garancija u ovom segmentu.

EBRD skresala prognozu rasta

EBRD je skresala prognoze ekonomskog rasta BiH ove godine za pola procenta, te je predviđena stopa rasta sada tri odsto.

"Prognoze su smanjene zbog odgađanja formiranja nove vlade nakon izbora i s programom MMF-a. Dalji rizik za prognozu predstavljaju nestabilnosti kada je riječ o rastu u eurozoni i u vezi s Reformskom agendom koja se tiče poslovnog ambijenta i standarda upravljanja, kao i napretka države ka EU, navodi se u izvještaju EBRD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije