Privreda

Čepurin: Očekujemo čuvenu srpsku rakiju i sireve

Čepurin: Očekujemo čuvenu srpsku rakiju i sireve
Foto: N.N. | Čepurin: Očekujemo čuvenu srpsku rakiju i sireve

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin danas je pozdravio usaglašavanje teksta sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije.

"Očekujemo da na tržišta Evroazijske ekonomske unije, sa više od 180 miliona ljudi, stignu čuvena srpska rakija, sirevi i drugi srpski proizvodi", istakao je Čepurin.

On je u objavi na svom nalogu na "Tviteru" naveo da će realizacija tog dokumenta doprinijeti i jačanju atraktivnosti Srbije za investitore.

U Moskvi su juče ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar trgovine Evroazijske unije Veronika Nikišina usaglasili konačan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Unije.

"Nismo dobili sve što smo hteli, ali ćemo imati više robe na bescarinskom režimu nego do sada. Tako će naši proizvođači moći da izvoze u neograničenim količinama sve vrste voćnih rakija, kao i sve vrste ovčijeg i kozijeg sira", rekao je Ljajić.

LJajić je precizirao da će se, osim Rusije, Bjelorusije i Kazahstana, sa kojima je Srbija do sada imala bilateralne sporazume, novi unificirani sporazum odnositi i na Jermeniju i Kirgiziju.

On je naveo da je Srbija dobila i kvotu od 2.000 tona za izvoz cigareta, kao i za 87.500 litara vinjaka, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, napomenuvši da se ostale vrste sira već nalaze na bescarinskom režimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije