Privreda

Češki i slovački farmeri blokiraju granice u znak protesta

Češki i slovački farmeri blokiraju granice u znak protesta
Foto: Twitter / Printscreen | Češki i slovački farmeri blokiraju granice u znak protesta

​Poljoprivrednici iz Češke, Slovačke i drugih srednjoevropskih zemalja protestovali su u četvrtak duž čeških granica, blokirajući neke prelaze jer su zahtjevali manje birokratije i promjene politike EU-a.

Poljoprivrednici širom Evrope pojačali su proteste ove godine, uključujući Poljsku, Francusku, Njemačku, Španiju i Italiju, žaleći se na niske cijene i visoke troškove, jeftini uvoz i ograničenja inicijative EU-a o klimatskim promjenama Green Deal.

Poljoprivrednici su blokirali prelaz Hodonin-Holic na češko-slovačkoj granici dok su stotine traktora, od kojih su mnogi bili uvijeni češkim ili slovačkim zastavama, ispunili auto-put. Među okupljenim mnoštvom viđeni su i mađarski farmeri.

Češki i poljski poljoprivrednici takođe su djelimično blokirali prelaz u sjeveroistočnom dijelu Češke Republike, gdje su desetine traktora bili parkirani uz cestu, izvijestila je češka novinska agencija "CTK".

Ostali češki granični prelazi, uključujući Njemačku, bili su spremni za proteste. Češka agrarna komora saopštila je da je u protestima samo u Češkoj učestvovalo 3000 traktora.

"Činjenica da poljoprivrednici danas protestuju u cijeloj Evropskoj uniji jasan je dokaz da je bitno pozabaviti se redefinisanjem uslova Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (CAP)", rekla je Komora u zajedničkoj izjavi s glavnim poljoprivrednicima drugih zemalja organizacije.

Još je se navodi:

"Primarna zadaća poljoprivrede mora ostati osiguranje sigurnosti hrane, proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, uz održavanje ekonomske održivosti poljoprivrednika."

Slovački poljoprivrednici takođe su se provozali traktorima slovačkom prestonicom Bratislavom. Proteste na granicama u četvrtak pokrenula je Češka agrarna komora koja je pozvala ostale u srednjoj Evropi da se pridruže, prenosi "BrusselsSignal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije