Privreda

Cijeli Ozren pod lupom geologa

Cijeli Ozren pod lupom geologa
Foto: rbadibanga/Pixabay | Cijeli Ozren pod lupom geologa

DOBOJ - Da li područje Ozrena leži na ekonomski isplativim naslagama bazičnih metala i da li se Ozrenci mogu nadati da će na ovoj planini jednog dana biti otvoren rudnik, pokazaće trogodišnja geološka istraživanja koja po odobrenju resornog ministarstva izvodi kompanija "Lykos Balkans metal".

"Na bazi istorijske građe iz Geološkog zavoda u Zvorniku očekujemo bakar, cink i olovo. Vrlo često te bazične metale prate i plemeniti metali, sad je samo pitanje da se geološkim istraživanjima utvrdi njihova količina, ima li tu ekonomije da se ide u sljedeću fazu investicija", rekao je Miloš Bošnjaković, predstavnik "Lykos Balkans metala".

Ova kompanija je na području opštine Petrovo prije deset mjeseci već započela geološka istraživanja kako bi se otkrile rezerve bazičnih metala, a sada istraživanje žele proširiti i na područje Doboja.

"Uzimamo bukvalno uzorke sa površine, ali, evo, ima već pokazatelja da ima bakra na površini. Idući ponedjeljak počećemo i geološka istraživanja u vidu bušenja. Planirali smo četiri bušotine i završili smo pristupne puteve, pripremili smo platforme za bušenje i počećemo idućeg ponedjeljka da bušimo", rekao je Bošnjaković.

Zeleno svjetlo za geološka istraživanja na teritoriji Doboja kompanija "Lykos Balkans metal" će dobiti od lokalne vlasti, poručio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, nakon sastanka sa Bošnjakovićem te dodao da ista mogu donijeti korist, ne samo lokalnoj zajednici, nego i svim građanima koji žive na tom području.

"Istraživanje se proširuje na 50 kilometara kvadratnih, tako da je to taj prostor od Brezika, Petrova, spušta se prema Boljaniću, Paklenici i Striježevici, to jest kompletno područje Ozrena biće obuhvaćeno ovim ispitivanjem", izjavio je Jerinić.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije