Privreda

Cijene goriva ponovo divljaju

Cijene goriva ponovo divljaju
Foto: Ilustracija | Cijene goriva ponovo divljaju
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Iako je u proteklih nekoliko sedmica došlo do pada cijena na bh. benzinskim pumpama, takav trend se nije dugo zadržao, već je u danima iza nas zabilježeno novo poskupljenje naftnih derivata.

 Naime, podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da smo prošle sedmice, u prosjeku, benzin 95 plaćali 2,26 KM, dok je 98 bio deset feninga skuplja, a dizel 2,31 KM po litru.

Prošlonedjeljni cjenovnici znatno su papreniji u odnosu na sedmicu ranije, kada smo benzin 95 plaćali 2,16, 98 je koštao 2,31 KM, a dizel 2,26 KM.

U FBiH je, kako nam je potvrđeno iz Federalnog ministarstva trgovine, dizel juče koštao 2,33 KM, a za BMB 95 je bilo potrebno izdvojiti 2,31 KM/l.

Kada je riječ o RS, prometnici kažu da precizne podatke nemaju, te da sve zavisi od prodajnog mjesta i niza drugih faktora. Naftni prometnici ističu da je, kada je riječ o narednom periodu, nezahvalno prognozirati trendove u cijenama.

"Kompletne količine goriva uvozimo jer nemamo svoju proizvodnju. Stoga prognoze ne možemo davati pošto cjenovnici kod nas zavise od stanja na svjetskom tržištu, ali i rafinerija u okruženju", rekli su za "Nezavisne" iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Sa druge strane, u udruženjima za zaštitu potrošača ne mogu se pomiriti s činjenicom da gorivo poskupljuje.

"Bili smo svjedoci svih ovih godina da svako poskuljenje goriva ima domino efekat na sve namirnice", pojašnjava Zoran Petoš, projektni koordinator u Udruženju građana DON Prijedor.

Prema njegovim riječima, kod nas je, nažalost, formiranje cijena slobodno i na to se ne može uticati.

"Ali, generalno, svako poskupljenje je udar na budžete građana jer se, kao što smo rekli, cijene goriva odraze i na druge proizvode. Najviše tu ispaštaju penzioneri, koji svaku svoju marku rasporede, kao i nezaposleni građani, te oni koji rade, a opterećeni su kreditima", rekao je Petoš u izjavi za "Nezavisne".

Razloga za optimizam nemamo jer su agencije juče javile da su cijene nafte i na svjetskom tržištu u porastu, nakon što je iz Organizacije zemalja proizvođača i izvoznika nafte (OPEC) sugerisano da će zadržati mjeru smanjenja proizvodnje, koja je doprinijela da ove godine cijene dostignu više nivoe.

U Londonu je cijena sirove nafte brent iz Sjevernog mora porasla za 90 centi, ili 1,3 odsto, i sada je 73,11 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena barela svijetle sirove nafte veća za 71 cent, ili za 1,1 odsto, i iznosi 63,47 dolara.

CJENOVNIK (po litru u KM)

Gorivo    95 BMB     98 BMB         Dizel
Prošla sedmica  2,26       2,36     2,31
Pretprošla sedmica       2,16       2,31            2,26

                                                                 

                                                          

                                        

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije