Privreda

Cijene litijuma rastu 500 odsto: Cijela električna mobilnost postaje upitna?

Cijene litijuma rastu 500 odsto: Cijela električna mobilnost postaje upitna?
Foto: N.N. | Cijene litijuma rastu 500 odsto: Cijela električna mobilnost postaje upitna?
N.N.

Ako su električni automobili budućnost, a vjerovatno jesu, onda bi trebalo osigurati da budu dostupni i onima koji danas kupuju Polo, Clio, Yaris i slična mala gradska vozila. Odnosno, neki od njih morali bi biti cjenovno prihvatljivi. Najnovija zbivanja u svijetu, ratovi, sankcije i nestašice, podignuli su cijene nekih sirovina na nivo koji više nije prihvatljiv.

Bez litijuma nema baterija u električnim automobilima, kao što bez kakaa nema čokolade ili vina bez grožđa. Doduše, okus nekih od najjeftinijih vina budi sumnju da su u svom prethodnom životu ikada bila grožđe… Šalu na stranu, velika potražnja za litijumom njegovu je cijenu podignula za 500 odsto, kako izvještava Bloomberg, a to bi novim električnim automobilima moglo dodati novih 1000 evra na ionako previsoke cijene. Umjesto smanjenja cijena, one će rasti, prenosi RevijaHAK:

Isto se odnosi i na snabdijevanje drugim metalima koji se koriste u proizvodnji baterija, kao što su nikl, grafit i kobalt, na koje je uticao i rat u Ukrajini, što je još više pogoršalo situaciju.

Tesla može izgraditi gigatvornicu za otprilike dvije godine, katodna postrojenja mogu se izgraditi za kraće vrijeme, ali može potrajati i do 10 godina za podizanje ekološki prihvatljivog postrojenja za rudarenje i dobijanje litijuma.

Proizvođači automobila pokušavaju smanjiti sadržaj litijuma u baterijama, a neki stručnjaci sugerišu da bi recikliranje starih baterija moglo zadovoljiti 16 odsto godišnje potražnje do 2035. Tada bi se trebala pojaviti nova tehnologija baterija koja bi mogla smanjiti potražnju za litijumom. Mnogo je tu možda i pretpostavki…

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije