Privreda

"Coca-Colin" recept za podršku mladima i zajednici u kojoj posluje

"Coca-Colin" recept za podršku mladima i zajednici u kojoj posluje
Foto: N.N. | "Coca-Colin" recept za podršku mladima i zajednici u kojoj posluje

"Coca-Cola HBC B-H Sarajevo" povećala je ulaganje u lokalne zajednice u BiH za 40% u periodu od 2016. do 2018. godine. Kroz proaktivnu saradnju sa brojnim partnerima iz vladinog, nevladinog i poslovnog sektora kompanija radi na programima usmjerenim na poboljšanje života u lokalnim zajednicama, a posebno na razvoju i osnaživanju mladih.

"Coca-Cola HBC B-H Sarajevo" je aktivni član zajednice u kojoj posluje. Društvena odgovornost prisutna je u svakom području "Coca-Colinog" poslovanja, a to uključuje četiri šira područja:

• poticanje razvoja mladih,

• zaštita okoliša i promicanje zaštite voda,

• razvoj zajednice i podrška u kriznim situacijama,

• dobrobit zajednice.

"Coca-Cola HBC B-H Sarajevo" uložila je 2,5 miliona konvertibilnih maraka u lokalnu zajednicu u Bosni i Hercegovini tokom perioda od 2010. do 2017. godine. U svom Izvještaju o održivom poslovanju koji se odnosi na 2018. godinu ponovno je istaknut dio strateškog pristupa posvećenog ulaganju u lokalnu zajednicu i poboljšanju kvaliteta života onih koji u njoj žive. Povećanje ulaganja u zajednicu za 40% u periodu između 2016. i 2018. godine ilustruje kompanijinu predanost razvoju zajednice.

Izvještaj naglašava saradnju sa različitim partnerima i svim nosiocima interesa na programima usmjerenim na poboljšanje kvaliteta života u lokalnim zajednicama, a "Coca-Colin" fokus i glavni cilj je podrška razvoju mladih. Samo ulaganja u razvoj mladih su udvostručena, i to najviše kroz programe osnaživanja mladih. "Coca-Cola" je osmislila i sprovela program osnaživanja mladih pod nazivom "Coca-Colina podrška mladima", te program ljetne prakse "Coke Summership". "Coca-Colina podrška mladima" pokrenuta je 2017. godine i osmišljena tako da mladim nezaposlenim ljudima, motivisanim za učenje, omogući da postanu konkurentniji na tržištu rada kroz interaktivne višednevne radionice ličnih i poslovnih vještina. Program je tokom prve godine uključio 200 polaznika, a u 2018. je prvobitno zacrtani cilj od 500 polaznika premašen -  u programu je učestvovalo čak 629 mladih. Projekt je nastavljen i 2019. godine, a cilj da se osposobi 1.300 mladih kroz modificirane dvodnevne radionice i konferencije ključnih partnera je također premašen. "Coca-Colin" program ljetne prakse "Coke Summership" pokrenut je godinu prije programa podrške mladima i fokusiran je na omogućavanje ljetne prakse za ambiciozne, vrijedne i talentovane mlade ljude koji žele steći svoje prvo radno iskustvo u "Coca-Coli". Kroz ovaj program ljetne prakse u trajanju od šest sedmica godišnje prođe 20 polaznika. "Coca-Cola HBC B-H Sarajevo" posebno je ponosna na dosadašnje rezultate programa s obzirom na to da se veliki broj polaznika vrlo uspješno zaposlio nakon "Coke Summershipa", a rezultati Izvještaja za 2018. godinu pokazuju da je šest mladih (30%) zaposleno u drugim kompanijama, te dvoje (10%) u "Coca-Coli HBC B-H Sarajevo".

Ulaganjima za dobrobit zajednice "Coca-Cola" je ostala privržena zajednici u kojoj posluje kroz učešće u svakodnevnom funkcioniranju zajednice, pomažući u očuvanju okoliša, sponzoriranjem lokalnih sportskih klubova, kulturnih manifestacija, donacijama u humanitarne svrhe i sličnim aktivnostima. Kroz generalno sponzorstvo "Olimpija Run Fest", praznika trčanja, "Coca-Cola" je pomogla održavanje prvog festivala trčanja u BiH. Više od 10.000 rekreativnih trkača i elitnih takmičara zahvaljujući "Coca-Coli" i njenom Olimpija brendu, učestvovalo je na ovome događaju, koji je svojevrsna promocija zdravlja i sjajan  poticaj za izgradnju pozitivnog imidža grada i Bosne i Hercegovine. Osim trkačima, "Coca-Cola" je pružila i tradicionalnu podršku devetoj rekreacijskoj biciklističkoj utrci "Giro di Sarajevo". U septembarskoj utrci među više od 2.000 učesnika ponovo su se našli i zaposlenici "Coca-Cole HBC B-H Sarajevo", a njih 30 ponosno je u ime kompanije podržalo Svjetski dan bez automobila svojom biciklističkom vožnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije