Privreda

Čović: "Aluminij" dobio novu šansu

Čović: "Aluminij" dobio novu šansu
Foto: N.N. | Čović: "Aluminij" dobio novu šansu

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović objavio je na svom Twitter nalogu da je preduzeće "Aluminij" iz Mostara danas i službeno dobilo novu šansu od Vlade Federacije BiH (FBiH), koja je uvažila ponudu strateškog partnera.

"U vrijeme pandemije virusa korona, s kojom se suočava naše društvo i svijet, s ličnim zadovoljstvom mogu saopštiti da je 'Aluminij' danas i službeno dobio novu šansu od Vlade FBiH koja je uvažila ponudu strateškog partnera", napisao je Čović.

Strateški partner je Abraham grupa, koja mjesecima insistira na iznajmljivanju kapaciteta.

Odluka o mostarskom preduzeću "Aluminij" bila je na čekanju jer su ponuđači trebali uskladiti neke stvari u svojoj ponudi. U međuvremenu, "Aluminij" je ostao bez direktora jer je Ante Rezić podnio neopozivu ostavku.

Početkom februara Nadzorni odbor "Aluminija" podržao je ponudu izraelsko-kineske grupacije koju predvodi Abraham grupa, prema kojoj bi joj "Aluminijevi" pogoni bili iznajmljeni, te dodatno zatražio da se u roku od pet godina angažuje svih 900 radnika koliko ih je radilo prilikom gašenja.

Predsjednik Abraham grupe Amir Gros Kabiri nedavno je rekao da bi prvo pokrenuo pogon Livnice, a postepeno pokušao pokrenuti pogone Anoda i Elektrolize koja je najveći potrošač električne energije.

Mostarski "Aluminij" je zbog dugova od preko 400 miliona KM ugašen 10. jula 2019. godine, nakon čega je bez posla ostalo više od 900 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije